Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı! Milyonlarca haneye kömür yardımı yapılacak!

İhtiyaç sahibi hanelere kömür yardımı yapılmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Devlet tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtılacak olan kömür yardımının dağıtımının ne şekilde yapılacağı belli oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı! Milyonlarca haneye kömür yardımı yapılacak!

Resmi Gazete’nin 29 Nisan 2023 Cumartesi tarihli sayısı yayınlandı. Yayınlanan Resmi Gazete’de bir adet de Cumhurbaşkanı Kararı yer aldı. Bu karara göre ihtiyaç sahibi hanelere kömür yardımı yapılması kararlaştırılırken bunun hangi usullerle yapılacağı da belirlendi. İlgili karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yer aldı.

KÖMÜR YARDIMI NASIL YAPILACAK?

Devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılacak olan kömür yardımının nasıl dağıtılacağı da belirlendi. Öncelikle ihtiyaç sahibi haneler il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenecek. Bu belirlenen haneler kömür yardımı alma hakkı elde edecekler. Ancak ne kadar kömür yardımı yapılacağı bir başka inceleme ile tespit edilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı! Milyonlarca haneye kömür yardımı yapılacak!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir çalışma yaparak yardım yapılacak bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllardaki dağıtım miktarları, dağıtılacak olan kömürün ısıl değeri, afet, acil durum ve benzeri durum olup olmadığı gibi kriterlerle hane başı ne kadar kömür yardımı yapılmasına karar verecek.

İHTİYAÇ SAHİBİ OLMAK ŞART!

Devletten kömür yardımı alabilmek için ön şart olarak ihtiyaç sahipliği aranacak. Belirlenen gelir kriterlerinin altında kalan haneler bu imkandan yararlanabilecekler. Bu dağıtılan kömürler sadece ihtiyaç sahibi hanelerin ısınma ihtiyaçlarını gidermek için kullanılabilecek. Kömürlerin bir başka amaçla kullanılması, satışa konu olması kesinlikle yasak olacak. İllerde ve ilçelerde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarınca belirlenen ihtiyaç sahibi haneler Aile Bakanlığı tarafından incelendikten sonra kesin yardım kararı verilecek.

KÖMÜRLER NEREDEN TEMİN EDİLECEK?

Vatandaşlara verilecek olan kömür yardımında kullanılmak üzere kömür temininin de nasıl yapılacağı belirlendi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın incelemesi ile tespit edilen yardım yapılacak hanelere kömür sevkiyatları belirli bir usulde yapılacak. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve Türkiye Taşkömürü Kurumu bir sevkiyat programı belirleyecek ve bu takvime göre dağıtım yapılacak. Bu dağıtılacak olan kömürler öncelikle bu kurumların işlettikleri sahalardan çıkarılacak kömürler olacak. Kömürlerin taşınması için ise TCDD Taşımacılık AŞ ile protokol yapılacak.