Dev bankadan seçim sonrası tahmini! Dolar kuru bu fiyata düşecek!

Türkiye ekonomisi ile alakalı olarak değerlendirmeler seçim ekseninde yapılmaya devam ediliyor. Citibank ekonomistleri tarafından yeni bir değerlendirme yapılarak seçim sonrasında dolar kurunun düşeceği iddiasında bulunuldu.
Dev bankadan seçim sonrası tahmini! Dolar kuru bu fiyata düşecek!

Türkiye ekonomisi tarihi bir süreçten geçiyor. Bir taraftan oldukça kırılgan bir niteliğe bürünen Türkiye ekonomisi bunun yanında bir de seçim risklerini yaşıyor. Dolar kurunun son günlerde kademe kademe yükselişe geçmesi bu risklere bağlanırken seçim sonrasına yönelik değerlendirmeler de gelmeye devam ediyor.

Bugüne kadar yabancı finans kuruluşları çok önemli dolar kuru analizlerinde bulundular. Bu analizlerin tamamına yakınında dolar kurunun 24 TL’ye yükseleceği bir senaryo paylaşıldı. Bu ekonomistlerin iddialarına göre dolar kuru seçim sonrasında adil değeri olan 24 TL seviyesine yükselecek. Ancak bu değerlendirmeye aykırı bir yeni analiz daha yapıldı. Citibank tarafından Türkiye ekonomisinin seçimden sonraki görünümüne dair beklentiler açıklandı.

FAİZLER YÜZDE 40 ÜSTÜNE ÇIKABİLİR

Türkiye’de bir süredir düşük faiz politikası uygulanıyor. Bu politikanın sonucunda da önce dolar kuru patladı ve ardından enflasyon yükseldi. Mevcut görünümde ekonomi sürdürülebilir olmaktan epey uzaklaştı. Bundan dolayı da Citibank ekonomistlerine göre seçimlerden sonra faizler yüzde 40 ve üstüne çıkarılacak. Bunu oldukça ihtiyatlı bir adım olarak değerlendiren ekonomistler bunun olumlu sonuçlarının olacağını ifade ettiler.

DOLAR KURU DÜŞECEK!

Citibank ekonomistlerine göre seçim sonrasında Türkiye ekonomisinde bir politika değişikliği olacak. Faizler yüzde 40 ve üzerine çıkarılırken buna ek alınacak tedbirler ile beraber Türk lirasının değer kazanmasına dair bir süreç başlayacak. Citibank’ın Türkiye raporunda, “Dolar kurunda seçim sonrasında bazı değer kayıpları gerçekleşebilir. Türk lirası faiz silahını çekerek değer kazanacaktır. Burada da dolar kurunda yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 15 arasında değer kaybı meydana gelebilir. Dolar kuru seçim sonrasında 17 TL ile 18 TL arasında fiyatlanabilir.” denildi.

Para politikasına dair normalleşme sürecine faiz artırımları ve bu artırımlarının hızının büyük önem taşıdığını ifade eden raporda, ekonomistler 2023 yılının 3. çeyrek ve 4. çeyrek için politika faizine ilişkin piyasa tahminlerinin sırasıyla yüzde 25,5 ve yüzde 27 seviyelerinde olduğunu ifade ettiler.

Türkiye ekonomisi seçimlerden sonra yapılacak politika değişikliği ile kendisine yön çizecek. İktidarın seçimleri kazanılması durumunda dahi bu politika değişimin çok keskin olmasa da yaşanması bekleniyor.