Devlet 7.945 TL maaş bağlıyor! Yararlanacak kişiler ve şartlar belli oldu!

Türkiye’de vatandaşlara yönelik çeşitli destek ödemeleri yapılmaktadır. Bu destek ödemelerinin birisini de Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) vermektedir. İşsiz kalan vatandaşlara verilen işsizlik maaşı ne kadardır?
Devlet 7.945 TL maaş bağlıyor! Yararlanacak kişiler ve şartlar belli oldu!

Türkiye’de vatandaşlar belirli koşullarda dönem dönem devlet desteği alabilmekteler. Bu devlet desteklerinin birisi de işsizlik maaşıdır. Çalışanlar için çalıştıkları süre boyunca işsizlik sigortası fonuna her ay kesinti yapılmaktadır. Bu fonda toplanan paralar çalışanın işsiz kalması durumunda işsizlik maaşı olarak geri dönmektedir. Ancak işsiz maaşını her işsiz kalan vatandaşın alma hakkı bulunmamaktadır.

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİRLER?

İşsizlik maaşı alabilmek için bazı koşulların yerine getiriliyor olması gerekmektedir. Öncelikle bu imkandan yararlanabilmek için kendi istek ve kusuru dışında bir gerekçe ile işten çıkarılmış olmak gerekiyor. İşten çıkarılan vatandaşların işten çıkarılmadan önce son 120 gün kesintisiz çalışıyor olması şartı aranıyor. Ayrıca işten çıkartılmadan önce son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak gerekir. Son olarak ise işten çıkarılanlar işsizlik maaşı alabilmek için 30 gün içerisinde başvuru yapmalıdırlar.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY ÖDENİR?

İşsizlik maaşının kaç ay ödenebileceği de merak ediliyor. Bunun için işsizlik maaşı alacak kişinin son 3 yıllık çalışmasına bakılıyor. Eğer son 3 yıl içerisinde 600 gün sigortalı olmuş ise 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışmışsa 240 gün ve 1.080 gün sigortalı olarak çalışmışsa 300 gün işsizlik maaşı alınabilmektedir. İşsizlik maaşı en fazla 10 ay ödenir. Bu süre dolduktan sonra işsizlik maaşı koşulları sıfırlanır. O kişinin işsizlik maaşına yeniden bağlanabilmesi için sigortalılık şartlarını yeniden sağlaması gerekir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADARDIR?

İşsizlik maaşı ile alakalı olarak merak edilen konulardan birisi de bu maaşın ne kadar olduğudur. İşsizlik maaşı alma hakkı olan ve başvuran vatandaşların işsizlik maaşları son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır. Günlük ortalama brüt ücretin yüzde 40’ı işsizlik maaşı olarak ödenmektedir. İşsizlik maaşı aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçememektedir. İşsizlik maaşından da sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

2023 yılı hesaplamalarına göre asgari ücretle çalışan bir çalışan işten ayrılıp işsizlik maaşı başvurusu yaparsa net 3.972 TL, son 4 aylık prime esas kazancı aylık 15 Bin TL olan bir çalışana net, 5.954 TL, son 4 aylık prime esas kazancı aylık 25 Bin TL olan çalışana net 7.945 TL işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır.