Devletten aylık 1.067 TL destek! Emeklilik kapıları ev hanımları için açılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada ev hanımlarının emekli olabilmeleri için koşulların kolaylaştırılacağını duyurmuştu. Ev hanımları nasıl emekli olacaklar? Ev hanımlarına yıpranma payı hakkı mı verilecek?
Devletten aylık 1.067 TL destek! Emeklilik kapıları ev hanımları için açılıyor!

Türkiye yeni bir seçime hazırlanırken siyasi partiler vatandaşların desteklerini alabilmek için vaatlerini ortaya koyuyorlar. Son olarak AK Parti’nin vaatleri açıklandı. Bu vaatler arasında en çok dikkat çeken ise yıllardır yapılması beklenen ev hanımlarına emeklilik hakkı uygulaması oldu. Buna göre ev hanımları için emeklilik kapısı sonuna kadar aralanacak. Bu müjdeyi bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.

EMEKLİLİK YAŞI DÜŞECEK!

Türkiye’de emeklilik işlemlerinin yürütüldüğü kurum olan SGK mevzuatına göre emeklilik yalı hemen hemen herkese eşit şekilde uygulanıyor. EYT’liler için yaş şartı kaldırılsa da daha sonraki dönemlerde sigortalı olanlar için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşında emeklilik hakkı veriliyor. EV hanımlarının bu emeklilik yaşının düşürüleceği bildirildi. Öncelikle ev hanımları emekli olmak için 58 yaşını beklemek zorunda kalmayacaklar. Buna ek olarak da çocuk sayısına göre de emeklilik yaşı daha da düşecek. Henüz netleşmese de ev hanımlarına 50 yaşında emeklilik hakkı verilmesinin planlandığı iddia ediliyor.

EV HANIMLARINA YIPRANMA PAYI HAKKI!

SGK mevzuatında yapılacak olan bir değişiklikle beraber ev hanımlarına yıpranma payı hakkı verilecek. Yıpranma payı şu anda bazı mesleklerde uygulanıyor ve bunun avantajları kullanılabiliyor. SGK’nın belirlediği bazı mesleklere 90 gün, 180 gün gibi yıpranma payı veriliyor. Böyle bir hakkı olan meslekte 20 yıl çalışan bir sigortalı 90 günlük yıpranma payı karşılığında 1800 prim günü kazanıyor. Bu şekilde daha erken emekli olabiliyor. Aynı hak ev hanımlarına da verilecek ve erken emekli olmalarına imkan sağlanacak.

EV HANIMLARININ SİGORTA PRİMLERİNİN ÜÇTE BİRİ DEVLETTEN!

Ev hanımları herhangi bir iş yerinde çalışmadıkları için sigorta primleri de sadece isteğe bağlı sigorta kapsamında yapılabiliyor. Yani SGK’ya başvuran ev hanımları kendi primleri kendileri yatırarak emeklilik için prim topluyorlar. 2023 yılının güncel tarifesine göre isteğe bağlı sigorta primi ödemek isteyen ev hanımlarının aylık 3.202,56 TL ödemeleri gerekiyor. Yapılacak düzenleme ile bunun üçte birini de yeni dönemde devlet ödeyecek. Yani ev hanımları 2.135 TL ödeme yaparak 30 gün isteğe bağlı sigortalı olabilecekler. Devlet ise bu sigorta priminde ev hanımlarına aylık 1.067 TL destek sağlamış olacak.

Ev hanımlarının emeklilik koşullarının net bir şekilde neler olacağı henüz kesinleşmedi. Bunun için seçimin yapılması gerekiyor. Seçim sonrasında ev hanımlarının emekliliklerine dair yasal düzenleme yapılabilecek.