Dikkat, bankada paranız olabilir! Başvurmazsanız paranız devlete kalacak!

Bankalarda unutulan paralar ile alakalı olarak vatandaşlara uzmanlar önemli uyarılarda bulundular. Dikkatli olmayan vatandaşlar bu unuttukları paraları kaybedecekleri gibi kredi notlarının da düşmesine neden olabilecekler.
Dikkat, bankada paranız olabilir! Başvurmazsanız paranız devlete kalacak!

Türkiye’de bankacılık sisteminde bazı özel durumlarda farklı uygulamalar yapılıyor. Bankalar müşterilerin başvuruları ile kendilerine hesap açıyorlar. Bu hesapların de genellikle bir banka kartı olabiliyor. Ancak bazen bu hesapların unutulması durumunda farklı durumlar meydana gelebiliyor. Bankalarda unutulan paralar için bankalar bir uygulama yapıyorlar.

ZAMAN AŞIMI SÜRESİ KAÇ YIL?

Bankalar için banka hesaplarında müşterilerin işlem hareketlerinin büyük bir önemi var. İşlem hareketi yapılmayan banka hesabı bankaların sırtlarında yük oluyor. Bankalar da bu yükü kanunen çok fazla taşımıyorlar. 10 yıl boyunca bir banka hesabında herhangi bir işlem yapılmazsa banka zaman aşımı kurallarını uyguluyor. Hesapta olan tüm paranın akıbeti de başlatılan sürecin ardından netleşiyor.

BANKALAR DUYURU YAPIYOR!

Bankalar unutulan hesaplara ilişkin duyuruları genellikle Şubat ayı içerisinde yapıyorlar. Müşterilerin unuttukları banka hesaplarını kontrol etmelerini isteyen bankalar bunun için bir ilan yayınlarlar. Bu yıl bunu yapan ilk banka Vakıfbank oldu. Yayınlanan ilan ile 15 Haziran’a kadar müşterilerin hareketsiz hesapları aktif etmeleri istenir. Eğer müşteri bu uyarıya rağmen hesabi aktifleştirmezse o zaman yasal süreç işlemeye başlar.

PARA DEVLETE KALIR!

Bankalarda unutulan ve yasal süresi dolan hesaplarda zaman aşımı uygulaması yapıldığında vatandaşların yapmaları gereken işlemler bulunuyor. Bankalar bu işlemler başlamadan unutulan hesapları internette yayınlarlar. 15 Haziran’a kadar herhangi bir işlem yapılmazsa o zaman hesaptaki tüm para Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilir. Para tamamen bankadan çıkan ve paranın kontrolü devlete geçer. Eğer hesaplarında yüklü miktarda para unutanlar varsa onlar bu parayı ancak zorlu bir süreç sonunda geri alabilirler. O da çok uzun zaman alacaktır.

HESAPLARINIZI KONTROL EDİN!

Banka hesaplarının kontrol edilmesi uzmanlarca yapılan uyarılar arasında yer alıyor. Unutulan paralar bu uygulama ile vatandaşların ellerinden çıkabiliyor. Sadece kişiler kendi hesaplarını kontrol etmemelidirler. Mirasçılık açısından da bu kontrol yapılmalıdır. Bir annenin veya babnın vefatından sonra onun banka hesabında bir para unutulmuşsa o paranın yani hesabın yasal sahibi mirasçılar olmaktadır. Bankaya başvuru yapılacak o para alınabilir.

KREDİ NOTUNUZ DÜŞEBİLİR

Bankalarda hesap açan ve unutanlar kredi notlarının düşmesi ile karşılaşabilirler. Bankalar bazı hesaplar için yıllık aidat ücreti, hesap işletim ücreti gibi ödemeler alabiliyorlar. Eğer unutulan bir hesap varsa buna her yıl bu ücret uygulanacaktır. Bir de banka hesabında para yoksa o zaman eksi borç yazılacaktır. Bu da kredi notunun düşmesine neden olacaktır.