Dolar kurunda felaket senaryosu! Selçuk Geçer açıkladı, önce 20 TL sonrasında sert kırılma tahmini!

Dolar kuru ile alakalı olarak yaptığı değerlendirmeler ile dikkat çeken isimlerden olan ekonomist Selçuk Geçer yeni bir analizini yayınladı. Dolar kuru için Selçuk Geçer’den çeşitli uyarılar geldi.
Dolar kurunda felaket senaryosu! Selçuk Geçer açıkladı, önce 20 TL sonrasında sert kırılma tahmini!

Dolar kurunun sakin seyri çok sayıda yatırımcının gündeminden çıkmıyor. Bu sakin seyir doların yükselmesini bekleyen dolar yatırımcısının zararına olurken enflasyon açısından Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. İhracatçılar ise enflasyon düzeyinde dolar kuru talep ediyorlar. Bu piyasa ortamında Selçuk Geçer dolar kuru ile alakalı yeni bir analiz yayınladı.

DOLAR KURU 20 TL OLURSA ŞAŞIRMAYIN!

Dolar kuruna dair değerlendirmelerde bulunan Selçuk Geçer, “Ayrıca İşsizlik verileri açıklandı ve yeniden çift haneli rakamlar görüldü. Bu gerçekleri elbette yansıtmıyor. Bir de cari açık verisi açıklandı. Son 10 ay içerisinde 38,2 milyar dolarlık cari açık var. Dış ticaret açığı da 110 milyar dolara doğru koşuyor. Yıl sonunda 55-60 milyar dolarlık bir cari açık ile karşı karşıya kalacağız. Her ne kadar Nureddin Nebati kur kontrol altında dese de dolar kurunun daha gideceği çok yer var. Hatta Aralık ayı içerisinde bazı sert hareketler görebiliriz. 20 TL’nin üzerinde bir dolar kuru görürsek kimse şaşırmasın.” dedi.

ENFLASYON YÜKSELECEK

Enflasyonun yükseleceğini iddia eden Selçuk Geçer, “Nureddin Nebati döviz kurunun baskılandığını üstü kapalı itiraf etmiştir. İhracatçı da durumun farkında ve dolar kurunun rekabetçi hale gelmesini istiyorlar. Enflasyon meselesine gelince düşme gibi bir ihtimal yok. Bugün asgari ücret zammı görüşmeleri yapılıyor. Asgari ücrete zam yaptığınızda maliyetleri zaten yükseltmiş olacaksınız. Artan bu maliyetler fiyatlara yansıtılacak ve ekstra enflasyon olacak.” ifadelerini kullandı.

BANKALAR KREDİ MUSLUKLARINI AÇMAZ

Bankaların kredi musluklarını açmayacaklarını iddia eden Selçuk Geçer, “Türkiye’de bankalar risklerden dolayı kredi dağıtmak istemiyorlar. Bankalar tekrar kredi musluklarını biraz zor açarlar. Kamu bankaları kredi verebilir. Ancak özel bankalar kendilerini garanti altına alacaklardır. Devletten borç alıp devlete borç vermeye devam ederler. Bu da piyasalarda sıkışıklığın devam edeceği anlamına gelmektedir. 2023 yılında bu sorunlar artarak devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU UYARILARI!

Çok sert kur hareketleri beklediğini belirten Selçuk Geçer, “Dolar kurunu baskılayarak bu seviyelerde tutmaya çalışıyoruz. Çünkü dolar kuru yükselirse enflasyon olumsuz etkilenir. Bunun tek çaresi de dövizi baskılamak oluyor. Şimdilik dolar kurunda yatay bir seviye var ve kontrol ediliyor gibi görülüyor. Ancak yarın işler değişir. Borsada küresel etkilerle kırılmalar olur. Borsadan çıkan paralar dolara girerse Cumhuriyet tarihimizin en yüksek değer kaybını yaşayabiliriz. Bu ne zaman olacak bilemem. Ancak 2023 için küresel beklentiler iyi değil. Risk çok yükseliyor. 2018 yılından çok daha sert kur hareketleri ile karşı karşıya kalacağız.” dedi.

Dolar kuru hakkında uyarı yapan Selçuk Geçer, “Dolar kurunda Aralık ayı için çok sert hareket beklentisi içerisine girmeyin. Hele hele geçen seneki gibi 18 TL’den 12 TL’ye düşüş gibi bir beklenti içerisinde olmayın. 2023’in ilk çeyreği çok önemli olacak. Eğer o süreç yönetilemezse dolar kurunda çok sert hareketleri görürüz. Dikkatli olanlar kazançlı çıkacaklardır.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım yapmak isteyenlerin kendi araştırmalarını yapmaları önerilir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.