Emekli olacaklar dikkat! Kritik uyarı, fazladan 60 Bin TL ödeme alacaksınız!

Emekli olmayı düşünenlere çok önemli bir uyarı yapıldı. Emekli olurken daha düşük tutarda ödeme almak istemeyenler için Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun beklemelerini tavsiye etti.
Emekli olacaklar dikkat! Kritik uyarı, fazladan 60 Bin TL ödeme alacaksınız!

Türkiye’de hem çalışma hayatında hem de emeklilik sisteminde bazı ayrıntılara dikkat ederek vatandaşların daha yüksek miktarlarda kazanç elde etmeleri mümkün olabiliyor. Bunun için de uzmanlar tarafından zaman zaman bazı uyarılar yapılıyor. Bu uyarıları dikkate alanlar ise kazançlı çıkıyorlar. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun vatandaşlara çok önemli bir uyarıda bulunarak beklemeleri gerektiğini söyledi.

EMEKLİ OLMAYI DÜŞÜNENLER DİKKAT!

Emeklilik koşullarını sağlayan ve emekli olmak için önlerinde herhangi bir engel kalmayan vatandaşlara yönelik bir açıklama yapan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Şu anda uygulanan kıdem tazminatının tavan ücreti 19.982 TL, taban ücreti de 10.008 TL’dir. 30 Haziran’a kadar bu taban ve taban ücretler geçerli olacaklar. 1 Temmuz’da ise kıdem tazminatının hem tavanı hem de tabanı artacak. Bu kıdem tazminatı farkı dikkate alınarak emeklilik tarihi belirlenmelidir.” dedi.

NE KADAR FARK EDECEK?

Emekli olmayı düşünenler 1 Temmuz’u bekleyerek kıdem tazminatında ne kadar kazançlı olabileceklerine dair hesaplamaları merak ediyorlar. Şu anda asgari ücretle çalışan ve 20 yıllık kıdem tazminatı alma hakkı bulunan bir çalışan emekli olmak istediğinde 200.160 TL kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması durumunda 1 Temmuz’dan sonra bu tutar 260.208 TL olacak. Kıdem tazminatından binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Emekli olmayıp Temmuz ayını bekleyenler yaklaşık 60 Bin TL kazançlı duruma geçecekler.

EMEKLİ MAAŞI DA ARTACAK!

Emekli olmak için 1 Temmuz tarihini bekleyenler için tek avantaj kıdem tazminatı farkı olmayacak. Bu kişilerin emekli maaşı bağlanmasında da hesaplama değişecek. Yeni hesaplama ile daha yüksek tutarda bir maaşla emekli olma imkanı bulacaklar. Bu farkın ne kadar olacağının hesaplanabilmesi için ise enflasyon rakamlarının ve emeklilere yapılacak maaş zammının belli olması gerekiyor.

EYT’LİLER DE BEKLEYEBİLİR!

EYT’li olup henüz emeklilik başvurusu yapmayanlar da bekleyerek avantajlı duruma geçebilecekler. Yaklaşık 2 ay süre emekliliğini erteleyecek olan EYT’liler çok daha yüksek ödemeler alabilecekler. Emeklilik başvurusu yapanlar ise bu imkanlardan mahrum kalacaklar.