Emeklilik düzenlemesinde sürpriz iddia! Staj ve çıraklık süreleri için talimat verildi!

Çalışanların staj sürecinde geçirdikleri sürelerin emeklilikte sayılmasına dair talepleri bir defa daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e iletildi. Yeni bir düzenleme için staj süreleri hakkında çalışma yapılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.
Emeklilik düzenlemesinde sürpriz iddia! Staj ve çıraklık süreleri için talimat verildi!

Türkiye’de emeklilik sisteminde çok köklü değişiklikler için hazırlıklar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yaptığı açıklamaya göre küçük esnaf için Bağkur ile SSK eşitlemesi yapılarak prim gün sayısında 5 yıllık bir indirim yapılacak. Bu kapsamda emekli olacak küçük esnaflar 9000 gün değil 7200 prim günü toplayarak emekli olma hakkı elde edecekler. Bu da 5 yıl daha az prim ödemek anlamına geliyor. Yaş şartını da karşılayanlar hemen emekli olma imkanı bulacaklar.

KİMLER YARARLANACAK?

Küçük esnaf için verilecek olan 1800 günlük prim indirimi imkanının açıklanandan çok daha fazla sayıda kişiyi etkileyeceği bildirildi. Buna göre kendi hesabına çalışan doktor, avukat, eczacı gibi meslek grupları da kapsam içerisinde değerlendirilecekler. Bu meslek grupları da daha az prim ödeyerek emekli olma fırsatı bulacaklar. Bu kapsamda 1 milyon kişinin emekli olma hakkı elde etmesi bekleniyor.

STAJ SÜRELERİ İÇİN YENİ GELİŞME

EYT düzenlemesi ile beraber gündeme gelen staj ve çıraklık sürelerinin emeklilikten sayılmasına dair talep bir defa daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin’in önüne gitti. Bu sürelerin emeklilikten sayılmaması gerektiğine karşı çıkan Bakan Vedat Bilgin ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken bir görüşme gerçekleştirdiler. Bu görüşmede staj ve çıraklık sürelerinin de gündeme geldiği ifade edildi.

Yapılan görüşmede TESK’ten gelen staj ve çıraklık talebi karşısında katı tutumunu biraz yumuşatan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in bir ön çalışma yapılmasına dair karar aldığı belirtildi. Bu kapsamda Çalışma Bakanlığı ilk olarak staj kapsamında çalışan sigortalılarla alakalı olarak istatistikleri çıkaracaklar. Kaç kişinin bu imkandan yararlanabileceği ve maliyetinin ne kadar olacağı tespit edilecek. Makul bir maliyet çıkması halinde bu düzenleme yapılacak olan yeni düzenlemeye eklenecek ve staj ile çıraklık süreleri emeklilikten sayılacak. Bu şekilde gençlerin mesleki eğitim görmeleri de teşvik edilerek ara eleman sıkıntısının giderilmesinin hedefleneceği belirtildi.