Emeklilik sistemi değişiyor! 1800 gün prim kazancı, 5 yıl indirim, yüzde 20 maaş artışı!

Emeklilik sisteminde bir değişiklik daha yapılacağı bildirildi. Bu değişiklik ile 5 yıl erken emeklilik ile yüzde 20 daha fazla emekli maaşı imkanları getirilecek.
Emeklilik sistemi değişiyor! 1800 gün prim kazancı, 5 yıl indirim, yüzde 20 maaş artışı!

Türkiye’de emeklilik sisteminde bulunan eşitsizliklerin giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı bildirildi. Bağkur’luların prim şartlarında indirim için yapılan çalışmalara bir ekleme daha yapılacağı belirtildi. Bu ekleme ile beraber artık çiftçilerin de emeklilik şartlarında yapısal değişiklikler yapılmış olacak.

ÇİFTÇİLER İÇİN EMEKLİLİK ÇOK ZORDU!

Çiftçilerin emeklilik koşulları oldukça ağır bulunuyordu. Maddi imkanları diğer sigorta kollarına göre daha sınırlı olan çiftçilerden de emeklilik için 9000 gün prim şartı isteniyor. Genellikle de kayıt dışı çalışan çiftçiler emeklilik için bu kadar külfete katlanmıyor. Bu da SGK’nın gelirlerinde bir azalma meydana getirdiği gibi çiftçilerin sosyal güvencesiz kalmasına neden oluyor. Bu duruma karşı rasyonel bir düzenleme hazırlığı yapıldığı bildirilirken çiftçilere emekli olabilmek için 5 yıllık avantaj verileceği ifade edildi. Normalde emekli olmaları için tamamlamaları gereken gün sayısı 9000 gün olan çiftçiler bu düzenleme yapıldıktan sonra 7200 prim günü emekli olabilecekler. Bu da 5 yıllık bir prim avantajı sağlayarak emekliliği daha kolay hale getirecek.

EMEKLİ MAAŞLARI DA ARTIYOR!

Çiftçilerin emekli olmaları durumunda aldıkları emekli maaşları oldukça düşük kalıyor. Şu anda en düşük emekli maaşı 7.500 TL olsa da çiftçi emeklilerin kök maaşları bu rakamın oldukça uzağında kalıyor. Buna dair de bir düzenleme yapılırken çiftçi emeklilerin maaşlarının yüzde 20 oranında artırılacağı belirtildi. Çalışma Bakanlığı bu durumu düzeltebilmek için yeni bir düzenleme hazırlığında bulunuyor. 5.000 TL maaşı olan bir çiftçi emeklisinin maaşı düzenleme sonrasında 6.250 TL’ye çıkacak. Bunun üzerine bir de Temmuz zammı eklenecek.

20 YILLA EMEKLİ OLACAKLAR!

Çiftçilerden istenen sigortalılık süresi şartının 25 olduğu biliniyor. Bu şartta da bir gevşeme yapılacağı bildirildi. Çiftçiler 25 yıl ile değil 20 yılla emeklilik hakkı kazanacaklar. Tarımsal üretimin son dönemlerde ne kadar önemli olduğu görülürken bu sektörde çalışanları teşvik edebilmek için tüm bu düzenlemelerin yapılacağı belirtildi.