EPGİS'ten Akaryakıt İçin Zam Ve ÖTV Açıklaması! Benzin, Motorin Ve LPG İçin Yeni Zamlar Kapıya Dayandı!

Türkiye'de son dönemlerde en çok tartışılan konulardan birisi olan akaryakıt zamlarına ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. EPGİS akaryakıt ürünlerindeki devletin ÖTV desteklerini duyurdu.
EPGİS'ten Akaryakıt İçin Zam Ve ÖTV Açıklaması! Benzin, Motorin Ve LPG İçin Yeni Zamlar Kapıya Dayandı!

Küresel petrol fiyatlasrında meydana gelen yükselişler kısa bir süre önce Türkiye'de akaryakıt ürünlerine zam yağmuru olarak döndü. Dolar kurundaki yükselişlerin de etkisiyle akaryakıt ürünlerine zam yapıldığı Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından açıklanmıştı. EPGİS yeni bir açıklama yaparak akaryakıt zammı hakkında kamuoyunu bilgilendirdi.

AKARYAKITTA ÖTV MİKTARLARI

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşverenler Sendikası (EPGİS) tarafından bir son dakika açıklaması yapılarak devletin akaryakıt ürünlerindeki ÖTV oranlarına ilişkin bilgiler verildi. EPGİS'in verdiği bilgilere göre son güncel ÖTV düzenlemesinin ardından benzinin litre fiyatında 2,30 TL, motorinin litre fiyatında 2,05 TL ve LPG oto gazın litre fiyatında 1 TL ÖTV alınıyor. Akaryakıtta kalan ÖTV miktarları ise yalnızca benzinin litresinde 0,23 TL olarak açıklandı.

EPGİS'ten Akaryakıt İçin Zam Ve ÖTV Açıklaması! Benzin, Motorin Ve LPG İçin Yeni Zamlar Kapıya Dayandı!

EPGİS tarafından yapılan bu açıklamanın anlamının ne oladuğuna dair vatandaşlar merakla araştırma yaparken sektör uzmanları pompa fiyatlarına yansıyacak akaryakıt zamlarının eli kulağında olduğunu bildirdiler. Maliyet artışlarından dolayı artık akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV oranlarında sınıra gelindi. Bundan sonra yapılacak zamlar direkt olarak vatandaşların ceplerini etkileyecek.

AKARYAKITTA YENİ ZAMLAR KAPIDA

Petrol fiyatlarındaki artışlar ve dolar kurundaki yükseliş nedeniyle akaryakıt fiyatlarına yeni zamların gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumda ise Eşel Mobil Sistemi bir anlamda devre dışı kalacak. EPGİS'in açıklamasına göre devletin akaryakıtta kalan ÖTV miktarı yalnızca benzinin litre fiyatında 0,23 kuruştan ibaret. Motorin ve LPG oto gazda ise kalan herhangi bir ÖTV miktarı bulunmuyor.

POMPA FİYATLARINA YANSIYACAK ZAMLAR GELİYOR

ÖTV'den karşılanamyacak olan zamlardan dolayı zamlar direkt olarak pompa fiyatlarına yansıtılacaklar. Gelecke hafta açıklanması muhtemel yeni zamların fiyatlara nasıl yansıyabileceğine dair sektör uzmanlarından değerlendirmeler geldi. Buna göre benzinin litre fiyatına yapılacak olan 0,23 kuruşluk zam miktarı Eşel Mobil Sistemi gereği ÖTV'den karşılanabilecek. Bu da pompa fiyatlarını değiştirmeyecek. Ancak zam miktarı 0,23 kuruştan fazla olursa fazla olan kısım pompa fiyatlarına yansıtılacak.

Öte yandan sektör uzmanlarına göre motorin ve LPG Oto gaza yapılacak olan olası zamlar direkt olarak pompa fiyatlarına yansıtılacak. Bu akaryakıt ürünlerinde mevcut kalan ÖTV bulunmuyor. Bundan dolayı da gelecke hafta akaryakıt zammı en çok konuşulan konulardan birisi olacak.