Ev hanımlarına emeklilik! Prim desteği, yıpranma hakkı, emeklilik yaşında indirim!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kadınlara erken yaşta emeklilik imkanı sağlanacağını açıklamıştı. Kadınlar nasıl erken emekli olacaklar? Yıpranma hakkı nasıl verilecek, kaç yıl etki edecek?
Ev hanımlarına emeklilik! Prim desteği, yıpranma hakkı, emeklilik yaşında indirim!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile ev hanımlarına emeklilik kapısını aralayacak olan bir düzenleme açıklaması yapmıştı. Bu açıklamanın ardından ise ev hanımları emeklilik haklarını nasıl kullanabileceklerine dair araştırma yapmaya başladılar. Bu konuda bazı detaylar ortaya çıkmaya başladı. Ev hanımlarına erken yaşta emeklilik imkanı sağlanmasında en kritik ayrıntı yıpranma hakkı olacak.

YIPRANMA HAKKI NEDİR?

SGK emeklilik sisteminde yıpranma hakkı aktif olarak kullanılan bir uygulamadır. Bazı mesleklerde çalışan sigortalılara prim katkısı yıpranma hakkı ile verilmektedir. Çalışılan işin yorucu olması, sağlığa zararlı olması, kişiyi yıpratıcı olmaları gibi gerekçelerle SGK bu sigortalıya her çalıştığı yıl üzerinden ek prim imkanı sağlıyor. Örneğin madencilik ve yer altı işlerinde çalışanlara 180 gün yıpranma hakkı veriliyor. 10 yıl bu işte çalışan sigortalıya SGK 1800 gün de prim eklemesi yapıyor. Sigortalının toplam primi bu ekleme ile ortaya çıkıyor ve emekli olmak için prim şartı çok daha erken yıllarda toplanabiliyor.

EV HANIMLARININ YIPRANMA HAKKI NASIL OLACAK?

Ev hanımlarının emekli olmaları için verilecek olan yıpranma hakkının detayları ilgili yasa teklifi ortaya çıktığında belli olacak. Ancak bu hakkında 90 günden az 180 günden fazla olması beklenmiyor. Ayrıca ev hanımlarının yıpranma hakkı çocuk sayısına göre değişecek. Çok çocuğu olan ev hanımları daha kolay bir şekilde emekli olabilecekler. 5 çocuğu olan ev sahibi ile tek çocuğu olan ev hanımı arasında yaklaşık 1500 günlük yıpranma hakkı farkı olabileceği belirtiliyor.

EV HANIMLARI KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLABİLECEKLER?

Ev hanımlarının kaç yaşında emekli olabilecekleri de büyük bir merak konusu oluyor. Türkiye’de emeklilik yaşı şu anda kadınlarda 58 olarak uygulanıyor. Ancak ev hanımlarına verilen özel imkanda bu yaş şartının uygulanması beklenmiyor. Uygulansa dahi emeklilik yaşını düşürecek uygulamalar yapılması bekleniyor. Örneğin bir başkasının bakımına muhtaç çocuğu olan kadınların toplam prim gün sayılarının dörtte biri kadar emeklilik yaşı düşüyor. Yani 5000 prim günü olan bir kadın bu koşulla 1250 gün daha erken emekli olabiliyor. Bu da emeklilik yaşının 4-5 yaş düşmesi anlamına geliyor. Ev hanımlarına da böyle bir imkan verilmesi bekleniyor.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Ev hanımlarının prim ödemeleri çok yüksek tutarlardan yapılması beklenmiyor. Ayrıca devlet bu primlerin yarısını destek olarak karşılayacak. Dolayısıyla ev hanımları en alt seviyeden emekli maaşı alma ihtimalleri bulunuyor. Bunun da bugünkü karşılığı en düşük emekli maaşı olan 7.500 TL’dir.