Evleneceklere 120 Bin TL yardım! Geri ödemek yok, SGK veriyor!

SGK tarafından bazı vatandaşlara Evlenme Ödeneği adı altında çeyiz yardımı verilerek düğün yapmalarına destek olunuyor. 2023’te evlenme ödeneği en az ne kadardır? Evlenme ödeneği nasıl alınır?
Evleneceklere 120 Bin TL yardım! Geri ödemek yok, SGK veriyor!

Türkiye’de emeklilik işlemlerinin çatı kuruluşu olan SGK aynı zamanda bazı yardım ödemeleri de yapabiliyor. Bunlardan birisi de çeyiz yardımı olarak bilinmektedir. SGK mevzuatında yeri olan bu yardım ile alakalı olarak güncel bilgiler merak ediliyor. SGK bu konuda kapsamlı bir açıklama yaparak vatandaşları bilgilendirdi.

ÇEYİZ YARDIMI KİMLERE VERİLİR?

Annesi veya babası üzerinden ölüm aylığı alan kız çocuklarına bu yardım yapılabilmektedir. Bu aylıkları evlendikleri için kesilen kız çocukları başvuru yaparak çeyiz yardımı alabiliyorlar. Evlenme yardımı evlilik işleminin resmileşmesi ile beraber yapılmaktadır. Bu yardımın alınabilmesi için evliliğin belgelenmesi gerekiyor. Bunu başvurusunda sunan kız çocukları evlenme yardımı ödemelerini alabilmektedir.

YENİDEN MAAŞA BAĞLANABİLİRLER!

Anne ve babalarından ölüm aylığı alırken evlenen ve bu süreçte SGK’dan evlenme yardımı alan kız çocukları boşanma durumunda yeniden maaşlarını geri bağlatabiliyorlar. SGK bu hakkı komple sonlandırmıyor. Ancak burada çok önemli bir detay bulunuyor. Evlenme yardımı alanlar 2 yıl boyunca bu maaşları boşanmış olsalar bile bağlamıyorlar. 2 yıllık süre sona erdikten sonra yeniden başvuru yapıp ölüm aylığı almaya başlayabiliyorlar.

SGK ÇEYİZ YARDIMI NE KADAR?

SGK çeyiz yardımının ne kadar olduğuna dair standart bir rakam bulunmamaktadır. Bu tutar alınan ölüm aylığının 2 yıllık tutarı ile eşittir. 3.000 TL ölüm aylığı alan bir kız çocuğunun çeyiz yardımı 72 Bin TL olmaktadır. Aylığı 5.000 TL olan bir kız çocuğunun çeyiz yardımı ise 120 Bin TL olabilmektedir. Burada belirleyici olan alınan ölüm aylığının miktarıdır. Ölüm aylığı kimin üzerinden bağlanmışsa onun emekli maaşının ne kadar olduğu önemlidir. 10 bin TL emekli maaşı olan birisinin üzerinden bağlanan ölüm aylığı ile 6 Bin TL emekli maaşı olan birisinin üzerinden bağlanan ölüm aylığı eşit olmamaktadır.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Çeyiz yardımı alabilmek için başvurunun nasıl yapılacağı da merak ediliyor. Bunun için SGK’dan Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi alınarak sigortalının dosyasının bulunduğu SGK müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Yapılan bu başvurular değerlendirildikten sonra onaylanınca ödemeler tek seferde nakit olarak yapılmaktadır.