EYT bekleyenler hemen e-Devlete girip kontrol edin tek bir harfle emekliliğiniz yanabilir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası hakkında çalışmalar tüm hızı ile devam ederken taslağın hazır olduğu ve Aralık ayında meclise sunulacağı iddia edilmişti. Yasa beklenirken çok önemli SGK hizmet dökümü uyarısı geldi.
EYT bekleyenler hemen e-Devlete girip kontrol edin tek bir harfle emekliliğiniz yanabilir

8 Eylül 1999 senesinde yapılan yasal düzenlemeye takılan ve emeklilik haklarını yitiren kişiler için sonunda beklenen müjdeli haber verilmiş ve hükümet EYT yasası için çalışmalara başlamıştı. Söz konusu tarihte çıkartılan yasa ile emekli olmak isteyen kişilerde aranılan şartlara yaş şartı da eklenmiş, milyonlarca kişi aranılan diğer iki şart olan sigortalılık süresi ve prim gün şartlarını taşımalarına rağmen yaş şartını taşımadığı için emeklilik hakkını yitirmişti. 

Uzun yıllar boyunca emekli olmak için mücadele veren ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT derneği çatısı altında seslerini duyurmaya çalışan kişilere sonunda müjdeli haber gelmişti. Süreçte yaş şartına takılan milyonlarca kişi yaşını doldurarak emeklilik hakkı elde etse de halen 4 milyon EYT'linin olduğu biliniyordu. Sonunda hükümet tarafından EYT yasası için çalışmalara başlanmış ve kanun teklifinin Aralık ayında meclise sunulacağı ilan edilmişti. 

EYT ÇIKARSA KİMLER HEMEN EMEKLİ OLACAK, EYT'DE KİMLER KAPSAM DIŞINDA KALACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan açıklamada EYT yasasının meclise geleceği tarih Aralık ayı olarak duyurulmuştu. Yasa taslağı henüz kamuoyu ile paylaşılmazken en çok merak edilen ise kimlerin EYT kapsamı içerisinde olacağı konusu olurken ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi olan kişiler EYT kapsamı içerisinde kabul edilmişti. 

EYT bekleyenler hemen e-Devlete girip kontrol edin tek bir harfle emekliliğiniz yanabilir

Konu hakkında açıklama yapılan son dakika duyurusu ile hizmet dökümlerine dikkat çekildi. Hizmet dökümünde yer alan bazı harflerin emeklilik hakkının yitirilmesine neden olabileceği belirtilirken bu harfler S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) harfleri olarak ilan edildi. 

Sahte işyeri anlamına gelen S harfi kişinin hizmet dökümünde bulunuyorsa bu kişinin çalıştığı işyeri sahte olduğu için emeklilik hakkı da elden gidiyor. 

EYT bekleyenler hemen e-Devlete girip kontrol edin tek bir harfle emekliliğiniz yanabilir

Şüpheli işyerini gösteren Ş harfinde ise denetim yapılıyor ve işyerinin şüpheli olması durumunda sigorta iptal edilirken denetimi geçmesi durumunda ise bu harf hizmet dökümünden kaldırılıyor ve sigorta devam ediyor. Denetim devam ederken emeklilik başvurusu yapılabiliyor ya da emekli maaşı alınabiliyor. Ancak denetim sonucu olumsuz olursa hem emeklilik iptal ediliyor hem de alınan maaşlar iade ediliyor.