EYT ile emekli olacaklar dikkat! Bunu yapan iki emekli maaşı birden alacak!

EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından koşulları sağlayanlar emeklilik başvurularını yapmaya devam ediyorlar. Bu şekilde emekli olacaklar hakkında ödeme detayları da belli oluyor. EYT’lilerin iki emekli maaşı almalarına dair formül açıklandı.
EYT ile emekli olacaklar dikkat! Bunu yapan iki emekli maaşı birden alacak!

Çok uzun yıllardır verilen mücadelenin ardından emekli olma haklarını elde eden EYT’liler emeklilik başvurularını yapmaya devam ediyorlar. Yaş şartı olmadan emekli olmaya başlayan EYT’liler için bundan sonraki süreçte elde edecekleri gelirler çok daha önemli bir hale geldi. Bir geçim sıkıntısı içerisinde kalmak istemeyen EYT’liler hesaplamalarını ona göre yapıyorlar. Ancak bazı ek işlemlerle EYT’lilere çok özel imkanlar sağlanabiliyor.

EYT’LİLER EMEKLİ OLUP ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER

EYT’lilerin çok önemli bir kısmının çalışma hayatından kopmayacağı düşünülüyor. Türkiye’nin ekonomik koşullarında bir emekli maaşı ile geçimin çok zor olacağı biliniyor. Bunun için de EYT’lilerin çok büyük bir kısmının emekli olup şu anda mevcut işlerine yeniden başlamaları bekleniyor. Bu durumda EYT’liler hem emekli maaşı alabilecekler hem de çalıştıkları için işverenlerinden şu andaki normal maaşlarını almaya devam edecekler. Hatta borçlanma yapılmışsa EYT’liler vergi indiriminden yararlanıp mevcut çalışmalarından kaynaklanan maaşı yaklaşık 1.000 TL fazladan alabilecekler.

EYT’LİLERE İKİNCİ EMEKLİ MAAŞI ALMA FORMÜLÜ

EYT’liler emekli olduklarında eğer çalışmaya devam ederlerse bir maaş SGK’dan bir maaş da işvereninden alabilecek. Ancak bu ikinci maaşı sadece çalıştığı sürece alabilecek. Çalışmayı bıraktığı gün bir maaşından olacak olan EYT’liler için ikinci emekli maaşı formülü açıklandı. Bu formülü uygulayan EYT’liler hemen olmasa da ileride ekonomik olarak büyük bir rahatlığa kavuşacaklar.

EYT’liler ile alakalı olarak bu pek bilinmeyen ikinci emekli maaşı formülünü Finans Uzmanı İslam Memiş açıklayarak, “EYT artık yasalaştı. Bu hiç olmaya da bilirdi ama oldu. Şu anda 45 yaşında emekli olan bir kişi eğer ihtiyacı yoksa emekli maaşını yok sayarak direkt o parayı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) aktarabilir. Bu şekilde yüzde 30 da devlet katkısından yararlanılır. 10 yıl süresince emekli maaşını BES’e yatıran kişi 10 yıl sonra çift maaşlı olur. Hem SGK’dan hem de BES’ten emekli maaşı alınır.” dedi.

BES SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

BES ile alakalı olarak uygulama merak ediliyor. Öncelikle vatandaşların tasarruf edebilmeleri için devlet bu sistemi destekliyor. BES’e yatırılacak paraya göre devlet desteği veriliyor. Yıllık brüt asgari ücretin yüzde 30’u kadar destek verilebiliyor. Bu da 2023’te yaklaşık 36 Bin TL’ye karşılık geliyor. 10 yıl boyunca hem birikim yapan hem de devlet desteğinden faydalanan vatandaşlar mevcut emekli maaşlarından daha yüksek olacak ikinci bir maaş alabilecekler.