EYT kanun teklifi TBMM'de yasalaştı! Emeklilik başvuruları ne zaman başlayacak?

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak beklenen haber geldi. TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen EYT yasası tüm milletvekillerinin desteği ile kabul edilerek yasalaştı. EYT’liler ne zaman emeklilik başvurusu yapabilecekler?
EYT kanun teklifi TBMM'de yasalaştı! Emeklilik başvuruları ne zaman başlayacak?

Türkiye’de milyonlarca vatandaş yıllardı emeklilikte yaşa takılma sorununun çözümünü bekliyorlardı. Bu konuda çok büyük mücadele veren vatandaşlar dernekleşecek kadar organize oldular. Yıllarca seslerini siyasetçilere duyurmakta güçlük çeken vatandaşların bu mücadelesi mutlu sonla tamamlandı. EYT düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

EYT’DE İŞLEM TAMAM!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından aylarca üzerinde çalışılan EYT yasa teklifi deprem felaketinden önce TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmüş ve kabul edilmişti. Ardından TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacaktı ama deprem felaketi oldu ve bu görüşme yapılamadı. Bugün ise TBMM Genel Kurulu deprem felaketinin ardından ilk defa toplandı ve EYT yasasını görüşmeye başladı. 4 maddelik teklif olan EYT yasası bu gece TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin oylamasına sunuldu. Genel Kurul çalışmasına katılan 395 milletvekilinin tamamı EYT yasasına kabul oyu verdi ve teklif yasalaştı.

EYT’DE EMEKLİLİK ŞARTLARI NE OLDU?

EYT’de emeklilik şartları da yasa teklifinin kabul edilmesiyle netleşti. Buna göre EYT’liler emekli olurken yaş şartı ile karşılaşmayacaklar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşlar bu imkandan yararlanacaklar. SSK’lılar işe başlama tarihlerine göre değişmekle beraber 5000 – 5975 prim günü şartı ile emekli olabilecekler. Bağkur ve Emekli Sandığında ise kadınlar 7200 prim günü, erkekler 9000 prim günü ile emekli olabilecekler.

EMEKLİLİK BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILACAK?

TBMM Genel Kurulu’nda EYT yasasının kabul edilmesinin ardından vatandaşlar emeklilik başvurularını ne zaman yapabileceklerini merak etmeye başladılar. Bu yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyor. Muhtemelen yarın gece yayınlanacak olan Resmi Gazete’de EYT ile alakalı kanun değişikliği de yer alacak ve yürürlüğe girecek. EYT’li vatandaşlar da 3 Mart 2023 Cuma gününden itibaren emeklilik başvurularını yapabilecekler.