EYT’de kademeli prim tablosu belli oldu! Tabloya bakın kaç prim günü ile emekli olacağınızı öğrenin!

EYT düzenlemesine dair kanun teklifinin verilmesinin ardından tartışmalar daha da alevlenirken kademeli prim tablosu belli oldu. Hangi EYT’linin kaç prim günü ile emekli olabileceği netleşti.
EYT’de kademeli prim tablosu belli oldu! Tabloya bakın kaç prim günü ile emekli olacağınızı öğrenin!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesinin yapılmasının ve kendilerine emeklilik hakkı verilmesini uzun bir süredir bekliyordular. Bu vatandaşlar için hükümet tarihi bir adım attı ama emeklilikte yaşa takılanların bir kısmi şimdi yaşa değil prime takıldılar. Kademeli prim sisteminde emekli edilecek olan EYT’lilerin önemli bir kısmı prim koşulunu sağlayamıyorlar. Bu kişiler emekli olabilmek için prim günlerini tamamlamak zorunda kalacaklar.

SSK’LI KADINLAR VE ERKEKLER ETKİLENİYOR

Kademeli prim sistemi tablosuna göre EYT’de 5000 prim günü emekli olma hakkı sınırlı bir kesime veriliyor. Kadınlarda 23 Mayıs 1985, erkeklerde ise 23 Kasım 1980 tarihinden önce sigorta başlangıçları olanlar 5000 prim günü ile emekli olabilecekler. Ancak bu tarihten sonra sigortalı olanların prim şartları kademeli olarak artacak.

24 Mayıs 1985 ile 23 Kasım 1986 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan erkekler 5300 prim günü ile, 24 Mayıs 1988 ile 23 Mayıs 1989 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan kadınlar 5300 prim günü ile emekli olabilecekler.

24 Kasım 1998 ile 8 Eylül 1999 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan erkekler 5975 prim günü ile, 24 Mayıs 1997 ile 8 Eylül 1999 tarihleri arasında ilk defa sigortalı olan kadınlar 5975 prim günü ile emekli olabilecekler.

EYT’de kademeli prim tablosu belli oldu! Tabloya bakın kaç prim günü ile emekli olacağınızı öğrenin!

PRİM GÜNÜ YETMEYEN NE YAPACAK?

EYT’de 5000 prim günü için kendisini hazırlayan ama kademeli sistemde daha fazla prim günü istenen sigortalıların nasıl emekli olabilecekleri de merak ediliyor. Öncelikle bu sigortalıların prim günlerini tamamlamadan kesinlikle emekli olmalarına imkan bulunmuyor. Bu prim günlerini tamamlamak için de bazı yollar takip edilebilecek.

Sigortalının eğer borçlanma hakkı varsa bu borçlanmayı yaparak hemen emekli olabilecek. Eğer bu hak yoksa elde iki seçenek kalıyor. Ya çalışmaya devam edecek ve primlerinin tamamlanmasını bekleyecek ya da isteğe bağlı sigorta yaptıracak ve çalışmadan prim süresinin dolmasını bekleyecek. Bunların haricinde prim gün sayısı eksik olan EYT’lilerin emekli olabilme imkanı bulunmuyor.