EYT'de kısmi emeklilik karmaşası! 3600 ve 5400 günle emeklilik yok mu?

EYT ile alakalı kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunulmasına rağmen kısmi emeklilik ile alakalı net bir açıklama yapılmadı. EYT kanunu 3600 ve 5400 günle emeklilik imkanı tanıyacak mı?
EYT'de kısmi emeklilik karmaşası! 3600 ve 5400 günle emeklilik yok mu?

EYT düzenlemesine dair kanun teklifi hazırlanarak TBMM Başkanlığına sunuldu. TBMM Başkanlığı da hiç bekletmeyerek kanun teklifini Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk etti. Plan ve Bütçe Komisyonunda Perşembe saat 11:00’da EYT görüşmeleri başlayacak. Ancak halen daha kısmi emeklilik ile alakalı net bir bilgi kamuoyuna yansımadı ve bu durum kanun teklifinde de açık bir şekilde yer almadı.

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

Emeklilik sisteminde kısmi emeklilik ile çalışanlara bir anlamda kolay emeklilik imkanı sunuluyor. Bu sistem ile yaşı ilerlemiş olan ve kalan prim günlerini çalışarak tamamlayamayacak olan çalışanlar emekli ediliyorlar. Kısmi emeklilikte SSK’da 3600 prim günü, Bağkur’da ise 5400 prim günü şartı aranıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde kadınlar 50 yaşında, erkekler ise 55 yaşında kısmi emeklilik hakkı elde edebiliyorlardı.

KISMİ EMEKLİLİK EYT’DE YER ALMADI!

Kısmi emeklilik ile alakalı olarak KPMG Türkiye İş ve Sosyal Güvenlik Hizmetleri Lideri İsmail Sevinç bir açıklama yaparak, “EYT kapsamında kısmi emeklilikte bir gri alan oluştu. Bazı sigortalılar bunu bekliyordular ama herhangi bir düzenleme yapılmıyor. EYT ile kısmi emeklilik statüsünün yeniden tanımlanabileceği düşünülmüştü. Kısmi emekliler en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL emekli maaşı alıyorlar. 1999 öncesinde kadınlarda 50, erkeklerde 55 yaş uygulanıyordu. Bu daha sonra SSK’da kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşına çıkarıldı. Bağkur’da ise kadınlar 56 yaşında, erkekler de 58 yaşında emekli olabiliyordular. EYT ile yeniden 50-55 yaş uygulamasına dönülmeyecek. Buna dair bir teklif kanunda yer almıyor.” dedi.

KOMİSYONDA ÇOK TARTIŞILACAK!

EYT ile alakalı kanun teklifinin Plan ve Bütçe Komisyonunda tartışma çıkaracak konularından birisi de kısmi emeklilik olacak. Kısmi emeklilik imkanının getirilmemiş olması ile beraber 56, 58 ve 60 yaş şartları uygulanmaya devam edilecek. Bu konuda komisyon görüşmelerinde özellikle muhalefet milletvekillerinden büyük bir beklenti bulunuyor. Bu konuda yapılacak itirazlar ise kısmi emeklilik konusu gündeme alınabilecek. Ancak teklif aynı şekliyle yasalaşırsa EYT’de kısmi emeklilik olmayacak.