EYT'de staj ve çıraklık hamlesi! Açıklama yapıldı, tarih verildi!

EYT düzenlemesi ile sorunlarına çare bulamayan staj ve çıraklık mağdurlarını heyecanlandıran bir açıklama geldi. Cumhur İttifakı’nın ortaklarından olan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici staj ve çıraklık mağdurlarını heyecanlandıran bir açıklama yaptı.
EYT'de staj ve çıraklık hamlesi! Açıklama yapıldı, tarih verildi!

EYT düzenlemesinin yasalaşması ile beraber uzun yıllardır emekli olmak için yaş bekleyen vatandaşlara emekli olma hakkı verildi. Yaklaşık 1,7 milyon sigortalı SGK’ya emeklilik başvurusunda bulundu ve yeni başvurular da devam ediyor. Ancak EYT düzenlemesinde staj ve çıraklık sorununun çözümüne yer verilmemişti. Bu konuda mağdur olan vatandaşlar emeklilik hakkı elde edemedikleri gibi emekli olmak için yıllarca çalışmaya devam etmek zorunda kaldılar.

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLUĞU NEDİR?

8 Eylül 1999 tarihinden önce stajer ve çırak olarak çalışan ama tam zamanlı sigorta başlangıçları bu tarihten sonra yapılan sigortalılar EYT kapsamında değerlendirilmiyor. Stajer ve çırak olarak çalışılan sürede SGK’ya bu kişiler için emeklilik için gereken primler ödenmiyor. Bu sürelerin de emeklilikten sayılması halinde çok sayıda sigortalı EYT kapsamına alınacak ve emekli olabilecekler. Ancak süreler emeklilikten sayılmadığı için şu anda EYT kapsamında değerlendirilip emeklilikte yaş şartından kurtulamıyorlar.

ÇALIŞMA BAKANI OLUMLU BAKMIYOR

EYT düzenlemesinin hazırlanmasında büyük rol oynayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik kapsamına alınmasına karşı çıkıyor. Bu sürelerin bir eğitim olduğunu belirten Bakan Vedat Bilgin ortada yaşanan bir mağduriyet olmadığını belirtiyor. Konu hakkında Bakan Vedat Bilgin daha önce, “Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi işverenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın.” açıklamasını yapmıştı.

MUSTAFA DESTİCİ SÖZ VERDİ!

Staj ve çıraklık mağdurları için Cumhur İttifakı’nın ortaklarından olan BBP’nin Genel Başkanı Mustafa Destici yeni bir açıklama yaparak, “Çıkarılan yasa ile emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözüldü ve şimdi de emekli olup maaşlarını almaya başladılar. Bunun yanında binlerce sözleşmeli çalışan kadroya alındı. 14 Mayıs seçimlerinden sonra staj ve çıraklık mağdurları da emeklilik haklarına kavuşacaklar. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Cumhur İttifakı yaptı, yine yapacak. Bu vatandaşlarımızın da emekli olmaları sağlanacak.” dedi.