EYT'de yeni detay! Bunu yaparak emekli olabilecekler!

EYT’de yeni bir gelişmenin yaşandığı bildirilirken farklı bir düzenleme ile EYT’de emekli olamayacak bazı kişilere emekli olma imkanı getirildiği bildirildi.
EYT'de yeni detay! Bunu yaparak emekli olabilecekler!

EYT düzenlemesi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Hazırlanan kanun teklifine büyük itirazlar olsa da ek düzenlemeler yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Bu gelişmeler yaşanırken BAĞKUR’luları ilgilendiren çok önemli bir gelişme yaşandı. Yapılandırma kanunu ile beraber bazı BAĞKUR’lulara emeklilik kapısı aralanacak.

BAĞKUR İÇİN EMEKLİLİK KOŞULLARI AĞIR

BAĞKUR’luların emekli olabilmesi için SSK’ya göre ağır koşulları yerine getirmeleri gerekiyor. SSK’lılar 5000 – 5975 aralığındaki prim günü ile emekli olabilecekler. Ancak BAĞKUR’lularda emeklilik şartı kadınlarda 7200 prim günü, erkeklerde 9000 prim günü olacak. Bu da çok sayıda BAĞKUR’lunun EYT ile hemen emekli olmayacağı anlamına geliyor. Bunun aşılabilmesi için ise bir imkan doğdu.

YAPILANDIRMA KANUNU EMEKLİ EDECEK!

Geçmiş dönemde çıkan yapılandırma kanunları ile beraber BAĞKUR’lulara prim borçlarını ödeyebilmek için yapılandırma imkanı getirilmişti. Önceki dönemlere ait olan bu prim borçları yapılandırılarak ödeniyor ve o günler prim gün sayılarına ekleniyordu. O zamanlar EYT’den emeklilik gibi bir imkan yoktu. Çoğu kişi de yapılandırma işlemini yapmamıştı. Şimdi ise EYT imkanı doğru ve BAĞKUR’lular geçmiş dönemlerde ödenmeyen primlere ihtiyaç duymaya başladılar. İşte yapılandırma kanunu ile BAĞKUR’lulara geçmiş dönemdeki prim borçlarını yapılandırıp o günleri prim günlerinin üzerine ekletme imkanı doğdu. Bu yolla EYT kapsamındaki çok sayıda BAĞKUR’lu emekli olabilecek.

PRİM GÜNÜ EKSİK BAĞKUR’LULAR NASIL EMEKLİ OLACAKLAR?

2021 yılı öncesinde prim borçları bulunan ve bunun için de sigortalılık süreleri durdurulan BAĞKUR’lular yapılandırmadan yararlanıp prim borçlarını ödeyecekler ve durdurulan sigortalılık süreleri aktifleştirilerek emeklilikte sayılacak. Yapılandırma kanunu yasalaştıktan sonra bu imkandan yararlanmak için 30 Nisan’a kadar başvuru yapmak gerekecek.

EYT’den emekli olabilmek için BAĞKUR’luların SGK’ya herhangi bir prim borçlarının olmaması gerekiyor. Eğer varsa Aralık 2022 öncesi prim borçları da yapılandırılabilecek. Ancak tüm bu yapılandırmada ödemelerin peşin yapılması gerekecek. Taksitli ödeme seçeneği tercih edilirse taksit ödemeleri bittikten sonra primler sisteme işlenebilecek ve emeklilik hakkı da gecikmeli verilecek.

Yapılandırmada BAĞKUR prim borçlarının peşin ödenmesi durumunda çok önemli bir maliyet avantajı da elde edilecek. Bu borçların faizinin yüzde 90’ı direkt olarak silinecek. 30 Bin TL prim borcu olan bir BAĞKUR’lunun ödemesi gereken gecikme zammı ve cezası 17.900 TL oluyor. Yani normalde 47.900 TL ödemesi gerekiyor. Yapılandırma ile 17.900 TL’nin 16.110 TL’si direkt olarak siliniyor. 31.790 TL ödenerek bu primler aktifleştirilebilecek.