EYT'de yeni gelişme ortaya çıktı! Kadınlara 3,5 yıl avantajı, 49 yaşında emeklilik hakkı!

EYT düzenlemesine dair ayrıntılar merak edilirken bazı özel imkanlara dair hesaplamalar yapılıyor. Özellikle bazı kadınlara 40’lı yaşlarda emeklilik hakkı tanınması planlanıyor. İşte o emeklilik hesaplamasının ayrıntıları...
EYT'de yeni gelişme ortaya çıktı! Kadınlara 3,5 yıl avantajı, 49 yaşında emeklilik hakkı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın EYT düzenlemesine dair çalışmaları devam ederken Bakan Vedat Bilgin Aralık ayını tarih olarak açıkladı. EYT düzenlemesinde kapsam içerisine girenlere verilecek olan emeklilik hakkı için şartlar merak ediliyor. SGK mevzuatında var olan bazı özel durumlar halinde emeklilik şartları oldukça kolay bir hale gelecek. Buna dair hesaplamalar yapılırken oldukça ilginç sonuçlar çıkıyor.

EYT İLE EMEKLİLİK ŞARTLARI NE OLACAK?

EYT düzenlemesi ile hangi emeklilik şartlarının uygulanacağı henüz netleşmedi. EYT’liler kendilerine 8 Eylül 1999 tarihi öncesindeki emeklilik şartlarına geri dönüş istiyorlar. Bu gerçekleşirse EYT’lilerin emekli olabilmeleri için yaş şartı tamamen kaldırılacak ve prim günlerini tamamlayanlar hemen emekli olabilecekler. Ancak bu formülün gerçekleşmesine pek ihtimal verilmiyor.

EYT yasasında kademeli bir yaş şartının olması bekleniyor. Şu anda kadınlar 58 yaşında ve erkekler de 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Bu yaş şartının kademeli olarak kadınlarda 53 yaşına ve erkeklerde 55 yaşına düşürülmesi en güçlü formül olarak öne çıkıyor. Bu şekilde EYT düzenlemesi yasalaşırsa emeklilik yaşları bu seviyeden başlatılacak. Ancak burada SGK’nın mevzuatında özel bir durumun girmesi ile bazı kadınların emeklilik yaşları daha da düşük olabilecek.

KADINLARIN EMEKLİLİK YAŞLARINA İSTİSNA!

SGK mevzuatında bazı kadınlara özel emeklilik şartları veriliyor. Engelli çocuğu olan kadınlara prim gün sayısının dörtte biri oranında artış sağlanıyor. Bir EYT’li kadının 5.000 prim günü ile emekli olduğu düşünülürse bu kadar prim toplayan kadın sigortalının toplam primi 6.250 gün olarak kabul edilmektedir. Aynı şekilde eğer çocuğunun engellilik durumu bir başkasının bakımına muhtaç bir seviyede ise yine toplam priminin dörtte biri kadar emeklilik yaşında indirim yapılıyor.

5.000 prim gününü tamamlamış ve emekli olmak için yaşını bekleyen bir kadın sigortalının bir başkasının bakımına muhtaç engelli çocuğu varsa emeklilik yaşında 1.250 günlük avantaj sağlanabilecek. Bu da emeklilik yaşını yaklaşık 3,5 yıl kadar düşürecektir. Bu hesaplamaya göre bu şartı sağlayan kadınların emeklilik yaşları 49 olabilecek. EYT düzenlemesi bu şartlarda yasalaşırsa bu duruma uygun kadın sigortalılar 49 yaşında emekli olma hakkı elde edecekler.