EYT'liler dikkat, 1 haftanız kaldı! Bunu yapmazsanız cebinizden fazladan 28 Bin TL çıkacak!

EYT düzenlemesinin yasalaşma süreci için son hazırlıklar yapılırken prim günü eksik olanlara borçlanma uyarısı yapıldı. İşlemlerini 2023 yılına erteleyen EYT’liler çok zararlı çıkacaklar.
EYT'liler dikkat, 1 haftanız kaldı! Bunu yapmazsanız cebinizden fazladan 28 Bin TL çıkacak!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak kritik süreç devam ediyor. EYT ile alakalı olarak yarın yapılacak kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklama yapması bekleniyor. Sonrasında ise EYT ile alakalı kanun teklifi TBMM Başkanlığı’na gönderilip Ocak ayında yasalaşacağı tahmin ediliyor. EYT’ye dair kanun teklifi kabul edilip Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra ise EYT’liler emekli olabilmek için işlemlerini yine Ocak ayı içerisinde başlatabilecekler.

PRİM KOŞULLARI BELLİ OLDU!

EYT ile alakalı olarak kamuoyunun bilmediği çok az detay kaldı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarına göre EYT düzenlemesinde prim koşulları netleşti. Buna göre SSK’lı EYT’liler 5000 ile 5.950 prim günü arasında emekli olabilecekler. BAĞKUR’lu kadınlar 7200, erkekler 9000 prim günü şartıyla emekli olabilecekler. Sadece belli olmayan yaş şartı oldu. Bu şart ile alakalı son kararı ise Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

PRİMİ EKSİK OLANLARA UYARI!

Primi eksik olduğu için emekli olamayacak olan EYT’lilere bazı uyarılar yapıldı. Öncelikle bu kişilerin eğer askerlik veya doğum borçlanması gibi hakları varsa bu günleri borçlanarak eksik prim günlerini tamamlayabilecekler. Bu borçlanma için belirli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Asıl uyarı ise bu ücret konusunda yapıldı. Eğer primi eksik olan EYT’liler bu hafta içerisinde başvuru yaparak borçlanma işlemlerini başlatmazlarsa çok büyük bir maliyetle karşılaşabilecekler.

DAHA FAZLA PARA ÖDERSİNİZ!

2023 yılı girmeden önce SGK’ya başvuru yaparak borçlanma işlemlerini başlatanlar her borçlanacakları gün için en az 69 TL ödeme yapacaklar. Aylık en az 2.070 TL olarak borçlanacak olan vatandaşlar 1 yıllık borçlanma karşılığında en az 24.847 TL ödeme yapacaklar. Ancak 1 Ocak’tan itibaren asgari ücrete yapılan zam bu borçlanma tutarlarına işlenecek. Günlük borçlanma tutarı en az 107 TL’ye yükselecek ve 1 yıllık borçlanmanın maliyeti 38.520 TL’ye yükselecek. Bu şekilde yıllık en az yaklaşık 14 Bin TL fazladan ödeme yapmak gerekecek. 2 yıllık doğum borçlanması yapan kadınların sadece ödeyecekleri fark yaklaşık 28 Bin TL olacak.

Ocak ayı girene kadar işlemlerini yaptıran EYT’liler 2022 tarifesinden borçlanabilecekler. Üstelik peşin ödeme yapılmasına da gerek olmayacak. EYT’liler bu ödemeyi Şubat ayının ortasında yapabilecekler. Ödeme yapılmazsa bile herhangi bir cezası olmayacak ve sadece borçlanma işlemi iptal edilecek. Tek bir başvuru ile binlerce lira kara geçilebilecek.