EYT'liler dikkat, SGK uzmanı açıkladı! En kötü ihtimal, ödemeler o tarihe sarkabilir!

EYT’liler emeklilik başvurusu yaparlarken ne zaman emekli maaşına bağlanacaklarını merak ediyorlar. Bazı EYT’lilere şimdiden emekli maaşları bağlanırken başvuru yapanların çoğunluğunun emekli maaşları henüz bağlanmadı. EYT’liler için en kötü senaryo ne?
EYT'liler dikkat, SGK uzmanı açıkladı! En kötü ihtimal, ödemeler o tarihe sarkabilir!

EYT ile emekli olmak için vatandaşlar 3 Mart tarihinden itibaren SGK’ya emeklilik başvurusu yapıyorlar. Ancak SGK tam anlamıyla bu sürece hazırlıksız yakalandı. SGK personelleri çalışma hayatlarının en yoğun çalışmalarını gerçekleştirseler dahi EYT’lilerin başvurularına yanıt vermekte zorlanıyorlar.

EYT'LİLERİN EMEKLİ MAAŞLARININ BAĞLANMASINA DAİR SON GELİŞMELER!

Resmi rakamlara göre 3 Mart tarihinden itibaren emekli olmak için başvuru yapan EYT’lilerin sayısı 1,6 milyonu geçti. Normal dönemlerde SGK ayda 35-40 bin kişinin emeklilik işlemlerini tamamlayarak onların emekli maaşına bağlanmalarını sağlıyor. Her ne kadar fazla mesai yapılsa ve tüm sınırlar zorlansa da 1,6 milyon başvurunun 250 bininin işlemleri tamamlandı ve bu kişilere emekli maaşları bağlandı. Hatta emekli maaşları bağlanan EYT’liler mesaj gönderilip ne kadar maaş alacakları da iletildi.

EYT’de emeklilik başvurusu yapan ve henüz maaşı bağlanmayan 1 milyon 350 bin vatandaş bulunuyor. Bu kişilerin emekli maaşlarının ne zaman bağlanabileceğine dair araştırmalar yapılıyor. Hatta her gün SGK’dan bu sorgulamalar yapılıyor ama kesin bir yanıt alınamıyor. Yaşanan bu aksama ile alakalı olarak en olumsuz senaryonun gerçekleşmesi durumunda olabilecekleri SGK Uzmanı İsa Karakaş açıkladı.

EN KÖTÜ SENARYO!

Bir değerlendirme yapan İsa Karakaş kimsenin herhangi bir maddi kaybı olmayacağının altını çizerek, “Mart ayında emeklilik başvurusu yapan ama işlemi tamamlanmayan EYT’liler herhangi bir maddi kayıp ile karşılaşmayacaklar. Nisan ayında veya Mayıs ayında emekli maaşlarını almaya başlasınlar geçmişe dönül ödenmeyen her bir kuruş eksiksiz bir şekilde ödenecektir. Buna 2.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi de dahildir.

EYT’lilerin emekli maaşlarının bağlanmasına dair yaşanan sorunun ben Mayıs ayının sonuna kadar tamamen çözüleceğine inanıyorum. Tecrübemle bunu söylüyorum. Yine de en olumsuz senaryoyu yani en kötüsünü söyleyelim. En kötü ihtimalle bu iş Ağustos ayına kadar gecikir. Ancak bu en kötüsüdür. Yine de tek kuruş kayıpla karşılaşılmaz. O kadar sarkmasına ihtimal vermiyorum ama Mart ayında emeklilik başvurusu yapılsın ama işlemler Ağustos’ta tamamlanmış olsun. Bu EYT’li kardeşimize önce Nisan ayı maaş farkı ödenecek. Sonrasında Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos maaşlarını alacak. Bitmiyor 2 emekli bayram ikramiyesi alacak o da 4.000 TL olacak. Devlet kuruşu kuruşuna ödeme yapar.” dedi.