EYT'lilere çok kritik uyarı! Bunu yapmazsanız kıdem tazminatı alamayacaksınız!

EYT düzenlemesinin yasalaşmasına kısa bir süre kaldı. Bu hafta içinden itibaren EYT'lilerin emeklilik işlemleri yapılabilecek. Emekli olmak için başvuracak EYT'liler geç kalmaları halinde maaşlarının bağlanması için bir süre beklemek zorunda kalacaklar. Kıdem tazminatında ise kritik bir detay var.
EYT'lilere çok kritik uyarı! Bunu yapmazsanız kıdem tazminatı alamayacaksınız!

EYT ile alakalı kanun teklifinin Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda yasalaşması ve Çarşamba günü de Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından emekli olacak vatandaşları çok zorlu bir başvuru süreci bekleyecek. Bu süreçte büyük bir yığılma olacağı için bazı vatandaşların emekli aylıklarının ödenmeye başlaması aylarca sürebilecek. Uzmanlar ise EYT'lilerin bu duruma düşmemeleri için bazı uyarılarda bulundular. 

HEMEN BAŞVURANLAR AVANTAJLI OLACAK!

EYT yasalaştıktan sonra başvurular alınmaya başlanacak. Ancak SGK'ya 1 milyondan fazla vatandaşın emekli olmak için başvuracak olması bir kaos ile sonuçlanacak. SGK'nın bu işlemleri aynı anda yapmasının imkanı bulunmuyor. Bir vatandaşın emeklilik işlemleri 2 hafta sürebiliyor. Gerekli belgelerin toplanması, doğrulanması, emekli maaşının hesaplanması, kurum içi yazışmalar gibi işlemler nedeniyle en az 2 haftalık süreç gerekiyor. Yığılma da olunca bir anda tüm emeklilik işlemleri yapılamayacak. SGK da başvuru zamanına göre bu talepleri sırayla işleme sokacak. 

EYT'liler arasında emeklilik başvurusunu en erken yapanlar ilk olarak maaşa bağlanacak yeni emekliler olacaklar. Bu kişiler emekli maaşlarını Mart ayından itibaren almaya başlayacaklar. Başvurularını geciktirenler ise belki 2-3 ay beklemek zorunda kalacaklar. Bu vatandaşlar herhangi bir kayıp yaşamayacaklar ama maaşlarını almaya başlamaları Mayıs veya Haziran ayını bulacak. Bu sürede geliri olmayacak bu vatandaşlar ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisinde kalabilecekler. 

ÖNCE İSTİFA EDİLMELİ!

EYT'liler halen daha çalışıyorlarsa bazı işlemleri yapmadan emeklilik başvurularını gerçekleştiremeyecekler. Bir de kıdem tazminatı meselesi işin içine girince süreç daha da uzayacak. Kıdem tazminatını işverenden alabilmek için SGK'dan bir belge alınması gerekiyor. Çalışan SGK'ya başvurarak tüm emeklilik koşullarını tamamladığına dair bir yazılı belge temin edecek. Ardından bu belgeyi istifa dilekçesine ekleyerek işverenine teslim edecek. Bu işlemin ardından işveren çalışanın sigorta kaydında gereken işlemi yapacak. Tüm bunlar tamamlanınca SGK'ya emeklilik başvurusu yapılabilecek. Bu süreç ne kadar hızlı olursa EYT'liler o kadar avantajlı olacaklar. 

KIDEM TAZMİNATI ALAMAZSINIZ!

Emeklilik işlemlerini hızlı yapabilmek için kıdem tazminatı için gerekli işlemleri yapmayanlar bu tazminatlarından olabilecekler. Bunun için EYT'liler kesinlikle SGK'dan belge temin etmeden istifa etmemeleri gerekiyor. İstifanın emeklilik için olduğu net bir şekilde belgelenmelidir. Aksi durumda istifa edenlerin herhangi bir şekilde kıdem tazminatı alma hakları yoktur.