EYT'lilere iyi haber! SGK uzmanı açıkladı, 9 farklı ödeme yapılacak!

EYT’lilere ilk ödemeleri yapılmaya başlanırken SGK Uzmanı İsa Karakaş yaptığı açıklama ile EYT’li emeklilerin 9 farklı ödeme alabileceklerini söyledi. EYT’lilere hangi ödemeler yapılıyor?
EYT'lilere iyi haber! SGK uzmanı açıkladı, 9 farklı ödeme yapılacak!

EYT yasasının çıkması ile beraber Mart ayında yaklaşık olarak 1i5 milyon kişi emeklilik başvurusu yaptı. SGK bu başvurulara dair işlemlere devam ederken her başvuranın işlemini tamamlamak mümkün olamadı. Başvuru yapanlar arasında işlemleri tamamlananlar bugünden itibaren ilk emekli maaşlarını ve yan ödemelerini almaya başladılar. Ancak çoğu kişinin işlemleri tamamlanmadığı için ödeme alamayacakları biliniyor.

EYT'LİLERE EMEKLİLİK İŞLEMLERİNDE GÜZEL HABER!

EYT’lilerin emekli maaşlarının bağlanmasına dair süreçle alakalı yeni bir açıklama yapan SGK Uzmanı İsa Karakaş, “Mart ayı içerisinde yaklaşık 1.5 milyon kişi SGK’ya emeklilik başvurusu yaptı ama bu sayıda bir düşüş yaşanabilir. Mükerrer başvurular bulunuyor. Vatandaş e-Devlet’ten başvuru yapmış ama aynı anda birden fazla başvurusu var. Posta yoluyla da aynısı olmuş. Hatta sadece bir vatandaşımız e-devlet üzerinden 183 defa başvuru yapmış ve sonrasında gidip SGK’ya da başvurmuş. Bu mükerrer başvurular dikkate alındığında emeklilik başvuru yapan vatandaşların sayısının 1,5 milyon olmadığını görebiliyoruz. Bu sayıda yüzde 20 civarında bir azalma olabilir. Yani 1,5 milyon kişi değil 1,2 milyon kişi başvuru yapmış. Sistem ilk başta borçlu olanların da başvurusu kabul etmişti ve onların da çıkması gerekecek.” dedi.

EYT’lilerin yaptıkları emeklilik başvurularına dair işlemlerin tamamen ne zaman bitebileceğine dair de açıklama yapan İsa Karakaş, “Başvuru sayısının artık daha az olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla öyle Eylül ayına kadar uzayacak bir süreç yaşanmaz. İller bazında yoğunluğa göre değişebilir ama en geç Haziran ayında bu mesele çözülmüş olur. Çoğu başvuru Mayıs ayında işleme sokulup emekli maaşları bağlanır.” şeklinde konuştu.

9 FARKLI ÖDEME YAPILABİLECEK!

EYT’lilerin emekli maaşı ödemeleri ile beraber 9 ayrı ödemenin sahibi de olacaklarını açıklayan İsa Karakaş, “EYT’li vatandaşımız Mart ayında emeklilik başvurusu yapmış ve Nisan ayında emekli maaşına bağlanmış olsun. Bu emeklimiz farklı farklı ödemeler alabilecek. Öncelikle bu EYT’li eğer SSK’lıysa işten ayrıldığı için kıdem tazminatı alacak. Aynı şekilde kullanmamış olduğu yıllık izin varsa bunun ücretini işvereninden alacak. Emekli olduktan sonra yeniden çalışacaksa yeniden işvereninden maaş almaya başlayacak. Bu sırada SGK’dan da emekli maaşı almaya devam edecek. SGK’da biriken maaş farkını ve emekli bayram ikramiyesini de alacak. Bunların dışlında bankalar emekli maaş promosyonu ödemesi yapıyorlar ve o ödemeleri de hemen alabilecekler. Sonuç olarak bir EYT’li emekli Nisan ayında 9 farklı ödeme birden alabilecek.” ifadelerini kullandı.