EYT'lilere kritik uyarı! Bu detaya dikkat, 638 TL maaş farkı hakkınızı kaybedersiniz!

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek olan EYT’lilerin maaşlarında bir miktar artış meydana geliyor. Ancak küçük bir detaya dikkat etmeyen EYT’liler bu maaş artışından yararlanamayacaklar.
EYT'lilere kritik uyarı! Bu detaya dikkat, 638 TL maaş farkı hakkınızı kaybedersiniz!

EYT yasası ile beraber yaklaşık 1,6 milyon sigortalı emekli olmak için başvurularını yaptılar. SGK bu başvuruları sırayla onaylayarak EYT’lilerin emeklilik işlemlerini tamamlıyor. Ancak EYT’lilerin bir kısmı emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istiyorlar. Kanunda buna dair teşvik edici bir uygulama bulunuyor. Eğer EYT’li çalışan emekli olmak için ayrıldığı işe 30 gün içerisinde geri dönerse Çalışma Bakanlığı o kişi için yüzde 7,5 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi verecek. Bu prim teşviği ile bu çalışanın maaşında da bazı değişiklikler meydana gelecek.

ÇALIŞAN EYT EMEKLİLERİNİN MAAŞ HESAPLAMASI

Şu anda geçerli olan uygulamaya göre asgari ücretli bir çalışan için 1.501 TL 20 kuruş prim kesintisi yapılıyor. Bundan dolayı 10.008 TL olan brüt asgari ücret net maaş hesaplamasında 8.506 TL’ye düşüyor. Bu personel EYT ile emekli olup yeniden aynı iş yerinde çalışmaya başladığında artık yüzde 15 oranında olan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yüzde 7,5’e düşecek.

Normalde 1.501 TL 20 kuruş olan kesinti 750 TL 60 kuruşa düşecek. Ayrıca 112 TL 59 kuruş gelir vergisi kesintisi yapılacak. Bu işçinin eline ise asgari ücret 8.506 TL olarak değil 9.144 TL olarak geçecek. Bu EYT emeklisi personelin maaşı asgari ücretli olmasına rağmen 638 TL artmış olacak.

BU DETAYA DİKKAT!

EYT emeklisi bir kişi çalışmaya devam ettiğinde kanuni olarak bir miktar maaş artışı ile karşılaşıyor. Ancak burada çok önemli bir detay bulunuyor. Yapılan maaş hesaplaması brüt maaş üzerinden yapılıyor. Yani EYT emeklisi bu çalışan işvereni ile iş sözleşmesi yaparken brüt maaş üzerinden anlaşmış olması gerekiyor. Eğer net maaş üzerinden anlaşma yapılmışsa işveren bu farkı çalışana yansıtmak zorunda değil. Prim desteği tamamen işverenin cebinde kalabiliyor. Bundan dolayı çalışmaya devam edecek olan EYT’li emekliler işverenleri ile iş sözleşmelerini brüt maaş üzerinden yapmalıdırlar. Aksi durumda maaş farkından yararlanma hakları yasal olarak olmayacak ve tamamen işverenin insafına kalacaklar.