EYT'lilere mutlaka hemen yapın uyarısı! EYT ile erken emekliliğin formülünü verdi!

EYT düzenlemesinin yasalaşması için takvim daralırken Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş EYT’lilere seslenerek yasa çıkmadan önce mutlaka yapmaları gereken işlemleri açıkladı. EYT’liler yasa çıkmadan ne yapmalı? EYT’liler hangi konulara dikkat etmezlerse mağdur olurlar?
EYT'lilere mutlaka hemen yapın uyarısı! EYT ile erken emekliliğin formülünü verdi!

EYT düzenlemesinin yasalaşması için çalışmalarda artık son aşamaya geçilmeye hazırlanılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan görüş alınarak yapılan bu taslak çalışma önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarıyla bu düzenlemeyi inceleyerek eksik kalan kısımların tamamlanması amacıyla Çalışma Bakanlığı’na yeniden gönderecek. Bu eksiklikler tamamlandıktan sonra ise EYT yasası için kanun teklifi Aralık ayında TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Aralık ayında ise EYT teklifi yasalaşacak en geç Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

EYT'LİLER MUTLAKA PLANLAMA YAPMALI

EYT düzenlemesinin yapılması artık kesinleşti. Bundan sonra EYT’lilerin kendi planlamalarını yapmaları gerekiyor. Özellikle prim eksiklikleri olanların bu eksikliklerini tamamlamaları gerekiyor. EYT düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde aksi halde emekli olmak için beklemek zorunda kalacak EYT’lilere sosyal güvenlik uzmanları şimdiden uyarılarda bulunuyorlar.

EKSİK PRİMİ OLANLAR HEMEN YAPMALI

EYT’lilere prim uyarısı yapan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, “Çok sayıda EYT’li vatandaşımız askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve diğer borçlanma haklarını kullanmalarına rağmen prim eksiklikleri kaldıklarını söylüyorlar. Buna bir çözüm yolu arıyorlar. Tüm borçlanma hakkınızı kullanmanıza rağmen SSK’lıysanız 5000 prim gününü tutturamamışsanız, Bağkur’luysanız kadınlarda 7200 gün, erkeklerde 9000 prim gününü tutturamamışsanız, memurlarda kadınlar 7200 prim günün, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlamamışsanız emekli olamazsınız. Tüm hizmet borçlanmalarını yaptınız yine eksiğiniz var ve şu anda da çalışmıyorsunuz. O zaman yarın sabahtan itibaren hiç beklemeden isteğe bağlı sigortanızı yaptırmalısınız.” dedi.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA UYARISI

İsteğe bağlı sigorta konusunda uyarıda bulunan İsa Karakaş, “İsteğe bağlı sigortalı olmak çok kolay. Hemen E-Devlet üzerinden işleminizi yaparak isteğe bağlı sigortanızı başlatabilirsiniz. Örneğin SSK’lı bir kadını düşünelim. Doğum borçlanmasını yaptı ama 4.800 prim günü oldu. Bu kadın isteğe bağlı sigortalı olup prim şartını yerine getirdikten sonra EYT’den emekli olabilir. EYT yasası çıkar çıkmaz emekli olmak istiyorsa bu kadının hemen isteğe bağlı sigortasını başlatmak lehine olacaktır. Bu imkan SSK, Bağkur, Emekli Sandığı’nı kapsıyor. Ancak şu anda çalışmayanlar isteğe bağlı sigorta yaptırabilir. Çalışanların böyle bir hakkı yok.” ifadelerini kullandı.

SSK'LILAR DİKKAT!

EYT’lilere çok kritik bir uyarıda bulunan İsa Karakaş, “Bu isteğe bağlı sigortada çok kritik bir detay var. İsteğe bağlı sigorta Bağkur sigortası olarak sayılıyor. SSK’lılar son 1261 günlerinin tamamını isteğe bağlı sigorta ile tamamlamamalılar. Aksi durumda Bağkur’dan emekli olmak zorunda kalırlar. 5000 prim günü koşuluyla emekli olamazlar.” şeklinde konuştu.