EYT'lilere yeni müjde beklentisi Ziraat Bankası Halkbank ve Vakıfbank EYT yasası çıktığında SGK prim borcu kredisi verecek mi?

EYT yasası için son olarak 15 Ocak 2022 tarihi ilan edilirken SGK prim borcu olan kişiler hemen araştırmalara başladı. EYT yasası çıktığında emekli olmak için aranılan prim gün şartı eksik kalan kişiler borçlanma yolu ile primlerini tamamlayabilecekler.
EYT'lilere yeni müjde beklentisi Ziraat Bankası Halkbank ve Vakıfbank EYT yasası çıktığında SGK prim borcu kredisi verecek mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerindeki çalışmalar tüm hızı ile devam ederken dün son dakika açıklaması Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından yapılmıştı. Bakan Nebati yapmış olduğu açıklamasında EYT yasası için ilk kez tarih vermiş ve düzenlemeyi en geç 15 Ocak 2022 tarihine kadar tamamlamayı hedeflediklerini duyurmuştu. 

Söz konusu açıklama büyük heyecan yaratırken tarih açıklamasının en yetkili isimlerden biri tarafından yapılması da umutları yeşertmişti. Yaklaşık 4 milyon kişinin erken emeklilik hayalleri ile beklemiş olduğu EYT yasası hakkında Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'de daha önce yaptığı açıklamasında çalışmanın hazır olduğunu ve Aralık ayında meclise sunacaklarını dile getirmişti. 

VAKIFBANK, HALKBANK, ZİRAAT BANKASI SGK PRİM BORCU KREDİSİ VERECEK Mİ?

EYT kapsamı içerisine girmesine rağmen prim günü eksik olduğu için emeklilik hakkını kaybeden kişiler ise yasa tarihinin kesinleşmesi ile harekete geçtiler. 2023 yılında memur ve emekli maaşı ile asgari ücret maaşına gelecek olan zam sonrası borçlanma rakamları da ne yazık ki aynı oranda artacak. Bu nedenle pek çok kişi yıl başı gelmeden borçlanma yaparak daha az bir rakam ödemenin peşine düşerken gözler bir kere daha kamu bankalarına çevrildi. 

EYT'lilere yeni müjde beklentisi Ziraat Bankası Halkbank ve Vakıfbank EYT yasası çıktığında SGK prim borcu kredisi verecek mi?

Konu hakkında bir açıklamada Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından yapıldı. Erdursun yaptığı açıklamasında "Borçlanması olan kişilere devlet kredi imkanı tanıyacak mı? Bu sour bana son zamanlarda çok soruluyor. Şöyle yapılıyor örneğin Halk Bankası SGK borçlanma yaptınız. Bankadan kredi müracaatı olmuyor yasa ile oluyor. Banka vatandaşa diyor ki sen git bize SGK'dan belge getir. Vatandaş gidip SGK'ya soruyor ben borçlanırsam emekli olabilir miyim diye. SGK evet olabilirsiniz derse belge veriyor. 

 SGK bu belgeyi hazırlıyor ve o kişi borcu gösterir ve emekli olabilir belgesi ile Halkbank kredi veriyor ama vatandaşın eline para vermiyor krediyi borca mahsup gösteriyor. O kişi sonrasında emekli olmak için başvuru yapıyor ve emekli edildikten sonra kredi borcu hesaptan mahsup ediliyor. Böylelikle vatandaş emekli oluyor ve kredi borcu emekliğinden mahsup ediliyor.

 Halk dilinde vergi affı ve yapılandırma olarak anılan bu düzenleme için mutlaka ayrı bir yasa çıkması gerekiyor. Bu yasa çıkmadan Halkbank kredi veremez. Borçtan mahsup edilerek böyle bir düzenleme yapılması gerekiyor. Şu anda böyle bir kredi imkanı yok ama yasa düzenleme yapılarak mutlaka EYT bekleyenlere bu hakkın verilmesi gerekiyor" diyerek kredi hakkında merak edilen soruyu yanıtladı.