İhracat ve ithalat dengesi alarm veriyor! Dış ticaret açığında rekor kırıldı!

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye’nin dış ticaret rakamlarına dair açıklama yaptı. İthalat ve ihracat rakamları belli olurken Ocak ayında dış ticaret açığı rekor kırdı.
İhracat ve ithalat dengesi alarm veriyor! Dış ticaret açığında rekor kırıldı!

Hükümet tarafından devreye sokulan Türkiye Ekonomi Modelinin en önemli ayağı ihracat gelişmesi olarak lanse ediliyor. Bunun için de dış ticaret rakamları daha çok ilgiyle takip ediliyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş bir açıklama yaparak dış ticaret rakamlarına dair Ocak verilerini paylaştı. Açıklanan rakamlarda pozitif ve negatif veriler yer alıyor.

İHRACAT REKOR KIRDI AMA!

Türkiye’nin ihracatta gelişme kaydettiğini söyleyen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Türkiye çok önemli bir üretim üssüdür. Bu açıdan 2023 yılında da başarılar elde edileceğinden en küçük bir şüphemiz yok. Ocak ayında ihracat rakamları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 oranında artarak 19,4 milyar dolara yükselmiştir. İhracatta 2023 yılında yine rekor kırılacağını daha ilk aydan hissetmeye başladık.” dedi.

İTHALAT ARTIYOR!

Dış ticarette ihracat tarafından meydana gelen pozitif etki ithalat kalemine bakılınca yerini umutsuzluğa bırakıyor. Ocak ayında ithalat rakamları yüzde 21 oranında yükselip 33,7 milyar dolara çıktı. İthalatta çok büyük bir artış meydana gelirken bu ekonomi dengesinde net bir bozulmaya neden oldu. İhracat ile ithalatı aynı seviyeye taşıyamayan Türkiye ekonomisi sürdürülebilirlik açısından çok büyük bir sorun yaşıyor.

DIŞ TİCARET AÇIĞINDA YENİ REKOR!

İhracat ve ithalat rakamlarının belli olması ile beraber yeni dış ticaret açığı da netleşti. Buna göre sadece Ocak ayında dış ticaret açığı 14,3 milyar dolar oldu. Bu da rekor bir seviye olarak kayıtlara geçti. Bu performans ile devam edilmesi halinde Türkiye ekonomisi dış ticaret açığı rekorlarına 2023 yılında bir yenisini daha ekleyecek. Bu da ekonomik görünüm açısında adeta felaket olarak değerlendiriliyor.