İkinci el otomobillerde fiyatlar 100 bin TL düştü! Bakanlığın 6+6 düzenlemesi meyvesini vermeye başladı!

Son dönemlerde artan otomobil fiyatlarının ardından ikinci el piyasasında da fiyatlar fahiş noktalara yükseldi. Artan fiyatlar sonrasında Ticaret Bakanlığı’nın 6+6 düzenlemesi ile fiyatlar Eylül öncesinde düşüşe geçti.
İkinci el otomobillerde fiyatlar 100 bin TL düştü! Bakanlığın 6+6 düzenlemesi meyvesini vermeye başladı!

Pandemi döneminden itibaren otomobil piyasasında fiyatlar hızla yükselmeye başladı. Çip krizi, tedarik zinciri aksamaları, üretim maliyetlerindeki artışlar, küresel enflasyondaki yükseliş, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Türkiye’de peş peşe gelen ÖTV zamları ve dolar kurundaki yükselişler gibi birçok etkenle birlikte otomobil fiyatları beklenmedik düzeylere ulaştı.

Hızla yükselen sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında, Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesi sonrasında, galerilerin elindeki sıfır aracın 50 ile 100 bin liraya varan fahiş fiyat farkları ortadan kalkmaya başladı. Galeriler, 15 Eylül tarihinden itibaren başlayacak olan sıkı denetimlerden önce ellerindeki sıfır araçları bayi liste fiyatına online satış platformlarında satışa çıkardı. İşte detaylar…

ARAÇ FİYATLARINDA DÜZENLEME ETKİSİ

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışını önlemek için ikinci el otomobillerde 6 bin kilometre ve 6 ay sınırlaması getirdi. Düzenleme kapsamında 15 Eylül tarihinden itibaren denetimler sıkılaştırılacak ve düzenlemeye uymayan araçlar 1 Temmuz 2023’e kadar satılamayacak. Etkisini göstermeye başlayan düzenleme öncesinde dudak uçuklatan kârlar ile liste fiyatının çok üzerinde satılan araçlar, düzenlemenin ardından yeniden liste fiyatına geriledi.

ARAÇLAR BAYİ LİSTE FİYATLARINA DÖNÜYOR

İkinci el otomobillerde fiyatlar 100 bin TL düştü! Bakanlığın 6+6 düzenlemesi meyvesini vermeye başladı!

Düzenlemenin ardından 18 binden fazla ikinci el otomobil, online satış platformlarında satışa çıkarıldı ve 15 Eylül’den itibaren düzenleme kısıtlamasına takılmak istemeyen galericiler, fahiş kazançlarını neredeyse sıfırladı. Geçtiğimiz dönemlerde galericilerin bayilerden alıp 50 ile 100 bin lira arasında fark koyarak sattığı araçlar, bayi liste fiyatlarına gerilemeye başladı.

EN ÇOK SATAN ARAÇLARDA NET FİYAT DÜŞÜŞLERİ

Yeni Şafak’ın haberine göre Türkiye’de en çok satan araçlardan biri olan Fiat Egea 1.3 Multijet Urban Dizel Manuel Sedan aracın fiyatı bayide 529 bin 900 TL iken online satışlarda da 549 bin TL’ye kadar geriledi. Düzenleme öncesi söz konusu araç online platformlar üzerine ortalama 50 bin TL farkla satılıyordu. Öte yandan Türkiye’de çok satan diğer birçok otomobil modelinde de benzer fiyat düşüşleri yaşandı.