İlk İpucu Geldi! 0.87, 0.93, 0.98 Faizli Konut Kredisi Mi Geliyor?

Kendi evini almak isteyen on binlerce vatandaşın en merak ettiği soru konut kredisinde faiz oranları ne zaman düşecek? Özellikle 0.87, 0.93, 0.98 krediler için beklemede olanlar için son gelişmeler.
İlk İpucu Geldi! 0.87, 0.93, 0.98 Faizli Konut Kredisi Mi Geliyor?

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan değişimler, ev alımlarında maliyetleri çok yükseltti. Vatandaşlar faiz oranlarının dolayısıyla maliyetlerin ne zaman düşeceğini merak ediyorlar. İşte son gelişmeler.

FAİZ ORANLARINDA DÜŞME BEKLENİYOR

Konut kredisi faiz oranlarında düşme, Merkez Bankası'nın politika faiz oranlarına atacağı adıma bağlı.

Faiz oranlarının düşmesine dair ilk ipucu ise geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan orta vadeli ekonomik program beklentileri resmi gazetede yayımlandı. İlan edilen beklenti raporunda dolar kurunun yılsonunda yükselmesi ve önümüzdeki yıllarda 10 TL'ye ulaşabileceği değerlendirmesi yer aldı.

Dolar kuruna dair ilan edilen yüksek beklenti rakamlarında ise ekonomistlerin yorumları geldi.

Ekonomistler dolar kuruna dair beklentilerin yükselmesini faiz oranlarında yapılacak indirimlere bağladılar. Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda alabileceği olası faiz indirimi kararlarının dolar kurunda yükselmeye neden olabileceği vurgulandı. İlan edilen beklenti raporunda da dolar kurunun yükselmesine dair öngörünün faiz indirimi kaynaklı olabileceği üzerinde duruldu.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ YAPARSA

Merkez Bankası faiz indirimi yaparsa konut kredisi faiz oranlarında düşme olur mu?

Politika faiz oranlarının yüzde 19.00 bandında olması kredi faiz oranlarının yüksek olmasının en temel nedeni konumunda. Eğer Merkez Bankası önümüzdeki dönemde faizleri indirirse tüm kredi faiz oranlarında indirimler meydana gelecek. En büyük indirimlerin ise konut kredisi faiz oranlarında olması bekleniyor.

Ne Kadar İndirim Olur?

Haziran 2020 döneminde başlatılan kampanyalar kapsamında vatandaşlara çok düşük faiz oranlarıyla konut kredisi verildi.

Yüzde 0.69, yüzde 0.74, yüzde 0.85, yüzde 0.93, yüzde 0.98 ve yüzde 0.99 faiz oranlarıyla bankalar kredi verdiler. Bir süre devam eden kredi kampanyası sürecinde ise politika faiz oranları yüzde 8.50 bandında bulunuyordu.

Daha sonra Merkez Bankası kademeli olarak politika faiz oranlarını yükseltti.

Politika faiz oranlarının yüzde 8.50'den yüzde 19.00'a geldiği geçmiş dönemde konut kredisi faiz oranları ise yüzde 0.74 bandından yüzde 1.37 seviyesine çıktı. Eğer önümüzdeki dönemlerde ekonomide yeni adımların atılması ve faiz oranlarının indirilmesi durumunda konut kredisinde kampanyalı oranlar gelebilir. Bu dönemde en düşük faiz oranı yüzde 1.37 olurken faiz indirimi olması durumunda yüzde 1.00 bandının altına düşmesi beklenecek.