İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan dolar kuru, enflasyon, kredi faizleri ve KKM açıklamaları!

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran dolar kuru, kredi faizleri, enflasyon ve KKM hesapları hakkınca çarpıcı açıklamalar yaptı. Dolar kuru patlar mı, kredi faizleri düşer mi, enflasyon ne zaman tek haneye iner?
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran'dan dolar kuru, enflasyon, kredi faizleri ve KKM açıklamaları!

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran zaman zaman yaptığı cesur çıkışlarla bankacılık piyasasında ses getiren isimlerden birisi oldu. Hakan Aran yine ekonomi ile alakalı olarak çarpıcı açıklamalar yaparak çok önemli mesajlar verdi. Merak edilen finansal konular hakkında değerlendirmeler yapan Hakan Aran dikkar çeken yorumlar yaptı.

DOLAR KURU KKM İLİŞKİSİ!

Dolar kurunu KKM hesapları ile beraber değerlendiren Hakan Aran, “KKM’de dönen mevduat o kadar büyüdü ki şu an bitirirseniz kurun hangi seviyeye geleceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Dolar kurunun patlamaması için KKM’ye dört elle sarılmak gerek. Bu üründe kalıp, bunun kademeli olarak bitirilmesi lazım. Kademeli olarak bitirilmeden önce de TL’ye olan güvenin sağlanması ve yabancı para konusundaki beklentinin kırılması lazım. Yabancı parada artış olmayacak. ‘Türk lirasındaki faizler benim için daha cazip’ düşüncesi tasarruf sahibinde uyandırıldıktan sonra bu biter.” dedi.

HAZİRAN AYINDAN SONRA KREDİ SİSTEMİ RAHATLAR!

Kredi faizleri hakkında da değerlendirme yapan Halkan Aran, “Kredi faizleri indirilirken bunun daha fazla kredi verilmesi için mi veya krediye erişimi arttırmak için mi yapılıyor olduğu konusunda endişelerimi belirtmiştim. Tam da benim korktuğum şekilde oldu. Bankalar mevduat ile kredi arasındaki makas bozulduğu için kredi vermeyi azalttılar. Politika faizinin yüzde 1,4 ile yüzde 12,8 katı aralığında bir faizle kredi vermezseniz ceza ödemeniz gerekiyor. Bundan dolayı kredilerde sınırlamalar uygulanıyor. Haziran ayından sonra sistem rahatlar.” ifadelerini kullandı.

ENFLASYON BEKLENTİSİ!

Enflasyon hakkında da konuşan Hakan Aran, “1 yıl sonra başka bir seçimi düşünecek olan iktidar enflasyon ile kararlı bir şekilde mücadele edemeyecektir. Bundan dolayı seçim sonucu ne olursa olsun enflasyonla biraz daha yaşamak zorundayız. Enflasyon 5 yıldan önce sağlıklı bir şekilde tek haneli rakamlara inmez. Biz o fırsatı kaçırdık. Bunları enflasyon yüzde 19 olduğunda konuşmuş olsaydık olabilirdi. Yüzde 85’e çıkmış enflasyonu yüzde 43’e indirip başarımızı konuşuyorsak bu işler zorlaşıyor. Yüzde 40-50 aralığında enflasyonda yapışkanlık etkisi oluştu. 2-3 yıl boyunca enflasyonun yüzde 40-50 bandında kalmasından endişe ediyorum.” şeklinde konuştu.