İşçiler ilk defa bu kadar net konuştular! Asgari ücret için en az bu rakamı istiyorlar!

Asgari ücret zammına dair işçilerden ilk defa rakam telaffuz edildi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz asgari ücretin kaç TL’ye çıkarılması gerektiğini söyledi.
İşçiler ilk defa bu kadar net konuştular! Asgari ücret için en az bu rakamı istiyorlar!

Türkiye’de asgari ücret zammına dair açıklamalar yoğunlaşmaya başladı. Asgari ücret için zam takvimi gelecek hafta resmen başlayacak. Asgari ücret zammına dair bu sefer açıklama işçi tarafından geldi. Hak-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz asgari ücret zammına dair istedikleri rakamı söyledi.

ASGARİ ÜCRETLİLERİN KAYIPLARI BÜYÜK!

Asgari ücretle çalışan 7 milyon kişinin olduğunu söyleyen Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “7 milyon insanımız asgari ücret ile geçinmeye çalışıyor. Bu arkadaşlarımızın hayat standartları geriye doğru gitti. Yüksek enflasyondan dolayı asgari ücretlilerin satın alma güçlerinde çok önemli kayıplar yaşandı.” dedi.

Asgari ücrete geçtiğimiz yıl enflasyonun üzerinde zam yapıldığını hatırlatan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “Geçtiğimiz yıl asgari ücret zammı belirlenirken bir ilke benimsendi. Çalışanların satın alma gücünde meydana gelen kayıpların telafi edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde enflasyonun üzerinde asgari ücret zamları yapıldı. Ancak yüksek enflasyon devam edince kayıplar da yapılan zamların üzerine çıktı.” ifadelerini kullandı.

ASGARİ ÜCRET 10 BİN TL OLMALI!

Asgari ücret zammı olarak ne kadarlık bir rakamı talep ettiklerini de açıklayan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “2023 bütçesi yapılırken asgari ücretlilerin hayat standartlarındaki kayıplara göre bütçe oluşturulmalı. Açlık sınırının 7 bin TL’yi geçtiği bir dönemde asgari ücrete yapılacak zammı konuşuyoruz. Asgari ücret zammı hesaplanırken 4 kişilik aileler üzerinden tespit yapılmalıdır. Benim şahsi kanaatime göre asgari ücret en az 10.000 TL olmalıdır. En azından bu rakam verilirse alım gücü kayıpları biraz olsun telefi edilmiş olur.” şeklinde konuştu.

Asgari ücrete yıl içerisinde ek zam yapılmasına dair teklifin pazarlık masasında yer almasına dair öneriyi değerlendiren Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Öz, “Uzun yıllardır asgari ücrete yılda bir defa zam yapılıyor. Enflasyon düşük olunca buna ihtiyaç yoktu. Enflasyonun üzerinde refah payı eklenerek asgari ücret zammı hesaplanıyordu. Ancak yüksek enflasyon nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılan yüzde 50’lik zam yeterli gelmedi ve Temmuz ayında bir yüzde 30 daha zam yapıldı. Burada alınması gereken tedbir enflasyonun acilen düşürülmesidir. Yüksek enflasyon oldukça siz ne kadar zam yaparsanız yapın asgari ücret enflasyona karşı ezilir. Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde asgari ücrete hem Ocak ayında hem de Temmuz ayında zam yapılması isabetli olur.” dedi.