İsviçreli dev bankadan seçim öncesi TL hamlesi! Dolar kuru patlayacak mı?

Türkiye’de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olan seçimlerin ekonomiye yansımalarının nasıl olacağına ve piyasaların nasıl etkileneceğine dair çok önemli bir gelişme yaşandı. İsviçreli dev banka Swisquote müşterilere TL uyarısı yaptı.
İsviçreli dev bankadan seçim öncesi TL hamlesi!  Dolar kuru patlayacak mı?

Türkiye’de ana gündem seçim olurken siyasi partiler ve vatandaşlar bu heyecana kapılmış durumdalar. Ancak seçimler kadar ekonomi alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle de seçime kadar geçen süreçte ekonomik gelişmelerin ne şekilde olacağını da çok sayıda vatandaş merak ediyor. Türk lirasının hareketinin ne şekilde olacağına dair çeşitli tahminler yapılsa da TL hakkında ilk somut adım Avrupa’dan geldi.

TL İLE YAPILAN İŞLEMLERİ KAPATIYORLAR!

Bloomberg tarafından verilen habere göre İsviçre merkezli dev banka Swisquote tarafından müşterilere Türk lirası ile alakalı olarak bir not gönderdi. 14 Mayıs seçimleri hakkında müşterileri uyaran Swisquote, riskleri azaltmak amacıyla 5 Mayıs’tan itibaren Türk lirası cinsinden işlemleri askıya alacak.

Banka tarafından gönderilen yazıda, “Bu dönemde piyasa dalgalanmalarına bağlı riskleri azaltmak için, tüm TL pozisyonları 5 Mayıs’a (17:00 CET) kadar kapatmanızı rica ederiz. Swissquote, bu kapanış saatinden sonra kalan tüm açık pozisyonları kapatacak.” ifadelerini kullandığı iddia edildi.

Swisquote tarafından müşterilere gönderilen uyarı notunda 5 Mayıs’ta gün sonundan itibaren başlamak üzere 15 Mayıs’ta gün sonuna kadar Türk lirası ile bağlantılı paritelerde herhangi bir fiyat akışı sağlanmayacağı da bildirildi. Bu süreç içerisinde banka Türk lirası işlemlerini tamamen donduracak ve işlem yapmayacak.

DOLAR KURU PATLAYACAK MI?

Avrupa merkezli bir bankadan böylesine sert bir önlemin devreye alınıyor olması akıllara çok çeşitli soruları da getiriyor. Dolar kurunun patlama riski akla gelen ilk soru olurken ekonomistler Türkiye’de de bir süredir yatırımcıları uyarıyorlar. Özellikle seçim sonuna kadar finansal piyasalarda beklemeye geçilmesini belirten ekonomistler çeşitli operasyonların yapılabileceğini ve bu süreçte büyük kayıplar yaşanabileceğini bildiriyorlar. Bunun için de özellikle daha fazla kazanmak için al-sat yapanların kayıplarının çok büyük olacağı ikazları yapılıyor.

Not: Burada yer alan bilgi ve değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.