İTO enflasyon Ağustos 2022 açıklandı, İstanbul enflasyonu tarihi rekoru kırdı!

TÜİK TEFE TÜFE Ağustos ayı enflasyonu için geri sayım başlarken İTO enflasyonun öncü verisini açıkladı. Peki, Ağustos'ta enflasyon yüzde kaç çıktı, ne oldu, yükseliş devam ediyor mu?
İTO enflasyon Ağustos 2022 açıklandı, İstanbul enflasyonu tarihi rekoru kırdı!

Türkiye nefesini tuttu Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan Ağustos 2022 enflasyonu rakamlarını beklemeye başlamıştı. Enflasyonun öncü göstergesi olarak kabul edilen İTO Ağustos ayı enflasyonu için beklenen rakam ilan edildi. 

Ne yazık ki enflasyonda rekor yükseliş yaşandı. İstanbul'da enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş maalesef Ağustos ayında da yükselişini sürdürdü. Merkez Bankası tarafından 2021 senesinin Haziran ayından itibaren başlatılan faiz indirimleri sonrasında ne yazık ki enflasyon oranlarında yaşanan yükseliş daha da hız kazanmıştı. 

İTO AĞUSTOS ENFLASYONU 2022 YÜZDE KAÇ ÇIKTI?

İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanan İstanbul İTO enflasyonu için beklenen Ağustos ayı enflasyonu rakamları ilan edildi. Açıklanan rakamlarla beraber enflasyonda yaşanan yükselişin tüm hızı ile devam ettiği görüldü. İstanbul Ticaret Odası İTO tarafından açıklanan enflasyon rakamında bir önceki aya oranla yüzde 2,29 oranında yükseliş gösterdi. Önceki yıl sonuna oranla yaşanan yükseliş yüzde 64,9 olarak gerçekleşirken, bir önceki senenin aynı dönemine oranla enflasyonda yaşanan yükseliş ise yüzde 99,91 olarak ilan edildi. 

İTO enflasyon Ağustos 2022 açıklandı, İstanbul enflasyonu tarihi rekoru kırdı!

Enflasyonda yaşanan yükseliş rekor seviyeye ulaşırken İTO Ağustos ayı enflasyonu 3 basamaklı sınıra da dayanmış oldu. Açıklanan yüzde 99.91 oranı ile endeks 1998 senesinden bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu. Endekste yaşanan aylık artış ise yüzde 2,29 oldu. 

TÜİK TEFE TÜFE AĞUSTOS AYI ENFLASYONU YÜZDE KAÇ OLACAK, NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

İTO tarafından açıklanan enflasyon oranı TÜİK tarafından açıklanacak olan resmi enflasyon rakamının öncü verisi olması nedeniyle büyük önem teşkil ediyordu. Merak edilen TÜİK rakamı için ise geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından beklenen enflasyon rakamı 5 Eylül 2022 Pazartesi günü ilan edilecek. 

TÜİK'in resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecek olan rakamlar saat 10:00 itibari ile açıklanacak. Rakamların açıklanması ile son 6 aylık enflasyon oranı rakamının ikinci verisi de resmileşmiş olacak. Bu oran memur ve emekli maaşı enflasyon zammı hesaplaması için kullanılacak. Aynı zamanda ofis ve işyeri kiraları için de 12 aylık TÜFE ortalaması yasal zam sınırı olarak kullanılacak.