Kadın ve erkek çalışanlar için EYT 2022 yasası emeklilik yaş hesaplamaları tablosu

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için geri sayım tüm hızı ile devam ederken kadın ve erkekler için emeklilik yaş hesaplama tablosu yayımlandı. Kadınlar ve erkekler kaç yaşında emekli olacaklar, emeklilik hesaplaması nasıl yapılacak, prim şartı olacak mı?
Kadın ve erkek çalışanlar için EYT 2022 yasası emeklilik yaş hesaplamaları tablosu

Emekli olmak için EYT yasası müjdesi bekleyen milyonlarca kişiye müjdeli haberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin vermişti. Bakan Bilgin yaptığı açıklamasında EYT yasasında son durumu çalışmaların tamamlandığı şeklinde yaparken yasa teklifinin Aralık ayında meclise sunulacağını ve EYT'lilere ilk maaş ödemesinin ise Ocak ayında yapılacağını duyurmuştu. 

Yapılan açıklama ile milyonlarca kişi büyük bir heyecan yaşarken emeklilik tablosu da bir kere daha gündeme geldi. Emeklilik hesaplaması için kadınlar ve erkeklerde ayrı ayrı kriterler uygulanırken EYT yasası ile yapılacak olan yeni düzenleme bu tabloda yer alan 1999 ve öncesi işe giren kişilerin şartlarını değiştirecek. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi sonrası olan kişiler ise değişiklikten yararlanamayacak ve mevcut koşullarda emeklilik günü beklemeye devam edecekler. 

KADINLARDA EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILACAK?

Emeklilik hesaplama tablosu kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı oluşturulurken kadınlara bu konuda pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Mevcut koşullar altında emekli olmak isteyen kadınlar için uygulanan şartların ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olanlar için esnetilmesi bekleniyor. Uygulanan yaş şartı kaldırılırken prim gün sayısı ise emekli kademelik getirilecek şekilde yeniden düzenlenecek. 

Kadın ve erkek çalışanlar için EYT 2022 yasası emeklilik yaş hesaplamaları tablosu

Örneğin 1996 senesinin Eylül ayında işe giren ve 8841 prim günü ödemesi olan bir kadın çalışan mevcut koşullarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 53 yaş şartı ile 5900 prim günü ile emekli olabiliyordu. EYT yasası çıktığı anda 7200 prim gününü dolduran kadınlara hemen emeklilik hakkının verileceği iddia edilirken diğer kişiler için ise prim gününe göre kademeli emeklilik sisteminin getirileceği belirtiliyor. 

Kadın ve erkek çalışanlar için EYT 2022 yasası emeklilik yaş hesaplamaları tablosu

ERKEKLERDE EMEKLİLİK YAŞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Erkeklerde prim gün şartları kadınlara göre daha yüksek uygulanırken ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde olan erkeklerde şu anda en yüksek emeklilik yaşı 58 olarak uygulanırken EYT ile yaş şartının kaldırılması ve yerine prim şartının getirileceği belirtiliyor. Kesin olmamakla beraber 9 bin prim günü ile erkeklere hemen emeklilik hakkı verilmesi beklenirken diğer kişiler için ise prim gün şartına göre kademeli emeklilik getirilecek.