Kahramanmaraş depreminin mali hasarı! İş dünyası ilk raporu açıkladı!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından deprem felaketinin yol açacağı mali hasara dair bir rapor yayınlandı. Buna göre depremden dolayı 84,1 milyar dolarlık mali hasar ortaya çıkacak.
Kahramanmaraş depreminin mali hasarı! İş dünyası ilk raporu açıkladı!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yaşanan Kahramanmaraş depreminin ortaya çıkacağı mali hasara dair bir rapor yayınlandı. Rapor hazırlanırken 1999 yılında gerçekleşen Marmara depreminin verileri esas alınarak can kaybı ile mali hasara dair hesaplamalar yapıldı. 2023 Kahramanmaraş Depremi Afet Durum Raporu adıyla hazırlanan çalışmada hiç de iç açıcı sonuçlar yer almıyor.

84,1 MİLYAR DOLAR MALİ HASAR!

Hazırlanan raporda Marmara depreminde 18.373 kişinin hayatını kaybettiği ve 1999 yılının dolar kuru ile 17,1 milyar dolarlık mali hasar ortaya çıktığına dikkat çekildi. Bu veriler kullanılarak yapılan hesaplamada Kahramanmaraş depreminde can kaybının 72.663 kişi olacağı ve 84,1 milyar dolarlık mali hasar ortaya çıkacağına dair öngörüde bulunuldu.

HASARIN ÇOĞU KONUT ZARARI!

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından öngörülen 84,1 milyar dolarlık mali hasarın 70,75 milyar dolarlık kısmını konut zararı oluşturuyor. 10,4 milyar dolar milli gelir kaybı ve 2,91 milyar dolar da işgücü kaybı olacağı tahmin edildi. Ayrıca deprem felaketi ile karşılaşan illerin milli gelire katkılarında azalmaya paralel olarak bu illerin ihracat rakamlarının yıllık 15 milyon doların altına ineceği tahmini yapıldı.

BÜTÇE AÇIĞI ARTACAK

Yaşanan deprem felaketinin merkezi yönetim bütçesine de olumsuz yansıması olacağı bildirildi. 2023 yılı bütçe açığı 659,6 milyar TL olarak hedefleniyordu. Depremin etkisiyle bu bütçe açığının 1 trilyon TL’nin üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 5,4’ün üzerinde olması bekleniyor.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından hazırlanan raporda deprem sonrasında ekonomik toparlanma için bazı öneriler de yapıldı. Depremin ekonomik etkilerinin makroekonomik ve sosyo-ekonomik analiz boyutuyla incelenmesi gerektiği tavsiye edilirken böylece doğru politikaların kurgulanabileceği belirtildi.

Depreme dayanıklı şehir planlamalarına dair örgütlenmelere imkan tanınması istendi. Deprem sonrasında ekonomik rehabilitasyon süreçlerinde piyasa ekonomisini de esas alan bir ekonomik gelişim yaklaşımı ile konunun ele alınmasının yararlı olacağı ifade edildi. İlerisi için ise deprem riski ve ekonomik hazırlık çalışmalarında bilim insanlarına kulak verilmesinin yararlı olacağına vurgu yapıldı.