Kamu işçileri için kritik gün! Maaşlara yüzde kaç zam geliyor?

Kamu işçilerinin maaş zammı pazarlıklarında artık sona gelindi. Aylar süren zam pazarlıklarında çıkan kararı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. Kamu işçilerinin maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak?
Kamu işçileri için kritik gün! Maaşlara yüzde kaç zam geliyor?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmeleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gözetiminde görüşmelerde sona gelindi. Kamu işveren sendikası TÜHİS ile işçileri temsilen Türk-İş ve Hak-İş arasında çok sıkı bir pazarlık yürütüldü. 19 Ocak'ta başlayan görüşmeler aylardır devam ediyor. Bu görüşmelerde sadece maaş zamları değil bazı özlük hakları ve ikramiye hakları gibi ayrıntılarda da mutabakat sağlandı. Ancak taraflar son düzlükte brüt taban maaş ile maaş zammında anlaşma sağlayamadılar. 

1 MAYIS'TA AÇIKLANACAKTI!

Kamu işçilerinin maaşlarına yapılacak zam için önce 1 Mayıs hedefi verilmişti. Ancak taraflar anlaşamayınca bu gerçekleşmedi. Seçimden önce işçilerin toplu iş sözleşmesi sorununu çözmek için ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi. İşçilere yapılacak olan maaş zammının ne kadar olacağını bugün bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak. Seçim öncesi böyle bir hamle gelmesi işçilerin çok önemli bir maaş zammı alacağı şeklinde yorumlanmaya başlandı. 

YÜZDE 5 FARK KALMIŞTI!

Kamu işçilerinin maaş zammı pazarlıklarında esasında çok fazla bir fark kalmamıştı. İşveren sendikası son teklifinde ilk 6 ay için maaş zammı teklifini yüzde 30'dan yüzde 40'e yükseltmişti. İşçi sendikaları ise işverenden yüzde 45 zam talep ediyorlar. Sadece yüzde 5'lik farkın kalması bu konuda anlaşmaya varılmasının güç olmayacağını ortaya koyuyor. 

BRÜT TABAN MAAŞTA ANLAŞAMIYORLAR

Türk-İş ve Hak-İş görüşmelerin en başından itibaren brüt taban maaşta ısrar ediyorlar. İşçilerin büyük bir kısmının asgari ücret seviyesinde ödeme almalarına itiraz eden sendikalar 1.008 TL olan brüt taban maaşın 15.000 TL'ye yükseltilmesini istiyorlar. TÜHİS ise işçilere önce 11.000 TL ve sonrasında da 12.000 TL brüt taban maaş teklifinde bulundu. Temmuz ayında yapılacak olan asgari ücret zammı ile bu rakamlara zaten ulaşılabilecek. İşçi sendikaları bunun daha üstünü talep ediyorlar. 15.000 TL olmasa da brüt taban maaşta bir orta yol bulunacağı tahmin ediliyor. 

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün taraflarla bir araya gelerek kamu işçilerinin maaşlarına yapılacak zammı kameralar önünde açıklaması bekleniyor. Seçime günler kala yapılacak bu açıklamanın Cumhurbaşkanı Erdoğan için seçim kozu olarak lanse edilmesi işçilerin zam umutlarını iyice arttırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan zammı bugün resmen ilan edecek.