Kamu işçileri pazarlık masasında! Hükümetin maaş zammı teklifi belli oldu!

Kamu işçilerinin maaşlarına yapılacak olan zamma dair hükümetin teklifi belli oldu. İşçi sendikalarının istediği zamdan biraz uzak kalan teklifi kamuoyuna Türk-İş Başkanı Ergün Atalay duyurdu. Kamu işçilerinin maaşlarına yüzde kaç zam yapılacak?
Kamu işçileri pazarlık masasında! Hükümetin maaş zammı teklifi belli oldu!

Türkiye’de 700 bin kamu işçisi ile 100 bin taşeron işçisinin maaşlarını etkileyecek görüşmeler bir süredir yapılıyor. Bu doğrultuda 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde taraflar görüşme halindeydiler. İşçileri bu pazarlık masasında Türk-İş ile Hak-İş temsil ediyordu. Kamuyu ise aynı görüşmelerde Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyordu. Esasında tüm bu süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

İşçi temsilcileri sendikalar ile yapılan görüşmelerde taraflar ikramiye ve diğer başlıklarda anlaşma sağladılar. Ancak anlaşmazlık taban maaşı ile maaş zamlarında ortaya çıktı. Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

HÜKÜMET YÜZDE 30 ZAM TEKLİF ETTİ!

Maaş zammı pazarlığında işçileri temsil edenlerden olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay hükümetin kendilerine sunduğu zam teklifini kamuoyuna açıkladı. Ergün Atalay tarafından verilen bilgilere göre hükümet taban maaşı 11.500 TL olarak teklif etti. Bunun yanında ilk 6 ay için hükümet tarafı işçilere yüzde 30 maaş zammı teklifinde bulundu. Bu maaş zammı teklifinin Ocak ayında memurların ve emeklilerin maaşlarına yapılan zam ile eşit oranda olduğu dikkatlerden kaçmadı.

İŞÇİLER YÜZDE 45 ZAM İSTİYORLAR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay kendilerine yapılan zam teklifini kamuoyuna açıklamasının ardından bir değerlendirmede bulunarak, “Hükümetin bize sunduğu teklif bizim taleplerimizi karşılamıyor. Biz işçileri temsilen teklifimizi daha önce açıkladık. 15.000 TL taban maaş ve yüzde 45 maaş zammı istedik. İşçilerin razı olmayacağı bir rakamda kesinlikle toplu sözleşmeye imza atmayacağız.” dedi.

PAZARLIK MASASINDAN KALKMIŞTI

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay geçtiğimiz Aralık ayında da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda çalışanları temsil etmiş ve hükümet ile işverenlerin önerdikleri asgari ücret zammını açlık sınırının altında olduğu gerekçesi ile kabul etmediği için pazarlık masasından kalkmıştı. Asgari ücret zam kararı işçi temsilcilerinin imzası olmadan alınmıştı.