Konut alımlarında büyük fırsat! BES'te kısmen ödeme dönemi başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni dönem başlıyor! Yayımlanan yönetmeliğe göre birikiminin yarısını çekenlerin emeklilik haklarından olmayacağı ifade edildi.
Konut alımlarında büyük fırsat! BES'te kısmen ödeme dönemi başlıyor

Bugün Bireysel Emeklilik Sistemi için yapılan değişiklik duyuruldu. Yapılan açıklamalara göre kısmen ödeme dönemi ile birlikte artık kişilerin birikimini belirli şartlar sayesinde kısmen çekebileceği ve konut alımları için de kullanabileceği öğrenildi. Bu kapsamda BES'li vatandaşlar tarafından kısmi ödemenin nasıl alınabileceği ve hangi şartlar dahilinde paranın çekilebileceği konusunda merak konusu oldu.

KONUT ALIMLARINDA BES SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR!

Yapılan açıklamalara göre evlilik ve konut, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda kişilerin kısmen ödeme başvurusunda bulunarak sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar paralarını toplu bir şekilde alabilecekleri öğrenildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre konut alımı, evlilik, lisans eğitimi ve doğal afet durumlarında katılımcılara sistemdeki birikimlerinden %50’sine kadarını kullanma imkanı verileceği ifade edildi. Bununla birlikte katılımcıların evlilik ve konut alımı için kısmi çekim yaptıklarında devlet katkılarının %20’ini, doğal afet ve eğitim durumunda devlet katkılarının %25’ini kullanabilecekleri öğrenildi.

screenshot-65-002.png

KONUT ALIMLARI İÇİN BES DESTEK ŞARTLARI BELLİ OLDU!

Konuya ilişkin yapılan açıklamalara göre konut alımları için kısmen ödeme hakkından faydalanmak isteyen katılımcıların başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar ya da kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içerisinde konurun, kendi adına en az yüzde elli sahiplik payının olduğunu gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını şirkete sunması gerektiği öğrenildi.

Bu konuda kapsama göre konutlar için çekilecek olan kısmi ödemenin süre şartının 5 sene, yaş şartının bulunmadığı, katkı payı ödeme şartının 5 asgari ücret, kısmen alınabilen birikim tutarının %50'si, alınabilecek devlet katkısının %20 ve kısmen ödeme türünün ise toplu para olduğu ifade edilmiş oldu.

Alınacak olan kısmen ödemenin ardından kişinin bireysel emeklilik sisteminden çıkmadan emeklilik için birikimlerine devam edebileceği de yapılan açıklamaların arasında yer aldı. Yapılan açıklamalara göre bu süreç içerisinde BES ve Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) toplam katılımcı sayısı 22 Eylül itibarıyla 15 milyon 565 bin 841 kişiye ulaşıldığı öğrenildi.

Karar her ne kadar Resmi Gazete'de yayımlansan da yürürlüğe girmesinin 2024 yılını bulabileceği öğrenildi.