Kredi Borcunu Erken Ödeyen Kazanır! Tek Dilekçe İle Binlerce Lira İade Edilecek!

Bankalardan kredi çeken kişilerden otomatik olarak hayat sigortası primi tahsil edilmektedir. Borcunu erkenden ödeyenler ise bir dilekçe ile binlerce lirasını geri alabilecek.
Kredi Borcunu Erken Ödeyen Kazanır! Tek Dilekçe İle Binlerce Lira İade Edilecek!

Nakit ihtiyaçlarına karşılık bulmak, ev ya da araç satın almak için bankalardan ihtiyaç, taşıt ve konut kredisi çeken vatandaşları sevindiren haber geldi. Alınan karara göre, bankalardan kredi çekerken yapılan sözleşmelerde zorunlu tutulan hayat sigortası ücretini geri almak mümkün. Karar ile birlikte kredi kullanan vatandaşlar binlerce lira ödemesini geri alabilecekler.

BİNLERCE LİRA İADE EDİLİYOR!

Bankalardan ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi çekerken zorunlu tutulan ve kredi miktarı içinde tahsil edilen hayat sigortası ücretleri geri alınabilecek.

Kredi kullanırken hayat boyu karşılaşılabilecek birçok riske karşı güvence sağlayan hayat sigortası, vatandaşlardan kredi miktarına ilave edilerek tahsil ediliyor. Yüksek tutarlardaki sigorta masrafı nedeniyle birçok vatandaş kredi çekmekten geri durabiliyor. Ancak 2021 yılında çıkan emsal karar ile birlikte kredi borcunu erken ödeyen vatandaşlara hayat sigortası ücretleri iade edilecek.

Kredi Borcunu Erken Ödeyen Kazanır! Tek Dilekçe İle Binlerce Lira İade Edilecek!

Geçmiş zamanda alınan karara göre bankadan 100 bin TL ihtiyaç kredisi çeken vatandaş, bankanın kendisinden hayat sigortası ücreti kestiğini gördü. İlerleyen günlerde bankaya itiraz eden vatandaş olumsuz yanıt alarak Tüketici Mahkemesi'ne başvurdu ve parasının iadesini talep etti. Mahkeme ise vatandaşın açık onayı olmadan hayat sigortası yapıldığı için hayat sigortasının iptaline ve para iadesine karar vererek hayat sigortası kapsamında ödenen 1.580 TL'nin iade edilmesi kararı aldı.

KREDİ BORCUNU ERKEN ÖDEYEN PARASINI GERİ ALABİLECEK

Bankalar üzerinden ihtiyaç, konut ya da taşıt kredisi çeken kişiler de borçlarını vade süresinden önce kapattıkları taktirde paralarını geri alabilecekler. Borcu erken kapatılan kredilerde, hayat sigortası iadesi için müşterinin sigorta şirketine değil, bankaya başvuru yapması gerekiyor. Kişiler bankaya verecekleri bir dilekçe ile borçlarını erken ödediklerini belirterek hayat sigortası prim ücretini iade alabilecekler.

Bankaların bu durumda zorluk çıkarmaları halinde ise tüketici hakem heyetlerine başvuru yaparak da durumun takipçisi olunabilecek. Günümüzde birçok kişi hayat sigortası ücretlerinin geri alınabildiğinden habersiz olduğu için hayat sigortası primi bankaların kasasına kalabiliyor. Bu tarz durumlarda para, sigorta şirketleri tarafından oluşturulan Güvence Hesaplarına aktarılıyor ve orada kalıyor.

Kredi Borcunu Erken Ödeyen Kazanır! Tek Dilekçe İle Binlerce Lira İade Edilecek!

Örneğin, 24 ay kredi çeken bir kişinin kredi tutarından sigorta bedeli peşin tahsil edilmektedir. Kredi borcunu vade süresinden önce öderse, geçen vade süresine kadar hayat sigortası tahsil edilir ve geriye kalan miktar geri alınabilir. 24 ay vadeli kredi çeken bir kişinin borcunu 6 ay içerisinde kapatması halinde kalan 18 aylık hayat sigortası primini geri alma hakkı bulunmaktadır.

Emlak365.com