Maaşlar en az 12.000 TL'ye çıkıyor! Hükümetten yüzde 40 maaş zammı teklifi!

Hükümet ile kamu işçileri arasındaki zam pazarlıkları devam ediyor. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay hükümetin işçiler içim zam teklifini yükselttiğini belirterek yeni teklifi açıkladı.
Maaşlar en az 12.000 TL'ye çıkıyor! Hükümetten yüzde 40 maaş zammı teklifi!

Hükümet ile kamu işçileri arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yeni bir gelişme yaşandı. Toplamda 700 bin kamu işçisini etkileyecek olan zam görüşmelerinde pazarlıkların devam ettiği belirtildi.

İŞÇİLER İÇİN ZAM PAZARLIĞI

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü üzerinde taraflar görüşme halindeydiler. İşçileri bu pazarlık masasında Türk-İş ile Hak-İş temsil ediyordu. Kamuyu ise aynı görüşmelerde Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) temsil ediyordu. Esasında tüm bu süreç Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

İşçi temsilcileri sendikalar ile yapılan görüşmelerde taraflar ikramiye ve diğer başlıklarda anlaşma sağladılar. Ancak anlaşmazlık taban maaşı ile maaş zamlarında ortaya çıktı. Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

SON TEKLİF KABUL EDİLMEMİŞTİ

Hükümet tarafından kamu işçilerine yönelik verilen son teklif 11.500 TL brüt taban maaş ve yüzde 30 oranında maaş zammıydı. Sendikalar ise hükümetten 15.000 TL brüt taban maaş ve yüzde 45 zam talep etmiştiler. Bu rakamlar üzerinden pazarlıklar devam ederken hükümetin zam teklifinde artışa gittiği Türk-İş Başkanı Ergün Atalay tarafından açıklandı.

HÜKÜMET TEKLİFİ YÜKSELTTİ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın verdiği yeni bilgilere göre hükümet kamu işçilerine yüzde 40 oranında maaş zammı teklif etti. Ayrıca bir önceki teklifte 11.500 TL olan brüt taban maaşın da 12.000 TL’ye çıkarılmasını önerdi.

GÖZLER İŞÇİ SENDİKALARINDA

Hükümetin kamu işçileri için yaptığı son teklifi Türk-İş ve Hak-İş tarafından değerlendirildikten sonra yanıt verilecek. Yüzde 45 maaş zammı talep eden işçiler pazarlıkla bunu yüzde 40’a çektiler. Bu açıdan anlaşmaya çok yaklaşıldı. Tek sorun ise brüt taban maaşta bulunuyor. Hükümet ile işçiler arasında 3.000 TL’Lik bir fark bulunuyor.