Maliye Bakanlığı 260 bin sıfır kilometre otomobil satışını incelemeye aldı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sıfır kilometre otomobil satışları hakkında inceleme başlattığı açıklandı. Stokçuluk ve haksız fiyat artışları soruşturulacak ve ihlal tespit edilmesi durumunda ağır yaptırımlar uygulanacak.
Maliye Bakanlığı 260 bin sıfır kilometre otomobil satışını incelemeye aldı!

Sıfır kilometre otomobil piyasasında bir süredir oldukça büyük rahatsızlıklar oluştu. Vatandaşlar araç satın almak istediklerinde bazı modellerin sıfır kilometrelerine ulaşamıyor. Sıfır kilometre otomobil satışlarında liste fiyatı üzerinden bazı satıcılar da 100 Bin TL’ye varan farklar talep ediyorlar. Zaman zaman da bazı firmaların sıfır kilometre otomobilleri stoklayarak piyasa sürmedikleri iddia ediliyor. Tüm bu iddialar üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti.

260 BİN OTOMOBİL SATIŞI İNCELENİYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynaklarından verilen bilgilere göre geniş çaplı bir inceleme başlatıldı. Eylül 2022’den itibaren satışı yapılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemleri mercek altına alındı. Bakanlık müfettişleri 13 distribütör ve 257 bayiden de satış süreçlerine dair ayrıntılı bilgileri belgeleriyle talep ettiler.

ELDEN YAPILAN ÖDEMELER SORUŞTURULUYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı bugüne kadar yapılmamış şekilde çok kapsamlı bir inceleme gerçekleştiriyor. Sıfır kilometre satın alan 260 bin vatandaşa ulaşan bakanlık müfettişleri bu araçları satın alırken elden ödeme yapıp yapmadıklarını soruyorlar. Ayrıca sıfır kilometre otomobil satın alırken aksesuar almaya zorlanıp zorlanmadıkları da soruluyor. Aksesuar alımı yapılmışsa bunun ücretinin elden ödenip ödenmediğini de öğrenilmek istenen detaylar arasında yer alıyor.

AĞIR CEZALAR VERİLECEK!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan incelemede liste fiyatı üzerinden yapılan satışlar için herhangi bir işlem yapılmayacak. Ancak liste fiyatından daha fazla bir tutarda ödeme alınmışsa bu fazlalık tutar vergi kaçağı olarak değerlendirilip ilgili şirket veya bayi hakkında işlem yapılacak. Sıfır kilometre otomobil piyasasında haksız fiyat ile mücadele eden Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sürdürülen bu inceleme sonucunda ağır cezalar uygulaması bekleniyor.