Merkez Bankası Ekim 2022 faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde kaç oldu?

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Ekim 2022 toplantısında alınan faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası'nın faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası politika faizini yüzde kaç yaptı? Merkez Bankası kaç baz puan faiz indirimi yaptı?
Merkez Bankası Ekim 2022 faiz kararı açıklandı! Politika faizi yüzde kaç oldu?

Türkiye ekonomisi için bu haftanın en önemli yurt içi verisi olan Merkez Bankası faiz kararı belli oldu. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) Ekim 2022 toplantısı bugün yapıldı. Bugün gerçekleştirilen toplantı neticesinde alınan faiz kararı Merkez Bankası'nın resmi internet sitesi üzerinden kamuoyuna ilan edildi. Merkez Bankası'nın Ekim ayı faiz kararı ne oldu? 

MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ İNDİRİMİ KARARI!

Merkez Bankası Eylül ayında yapılan Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısında 100 baz puanlık faiz indirimi kararı alınmıştı. O karar ile politika faizi yüzde 13'ten yüzde 12'ye düşürüldü. Bugünkü PPK toplantısından da faiz indirimi kararı çıktı. Merkez Bankası 150 baz puanlık daha faiz indirimi yaparak politika faizini yüzde 12'den yüzde 10,50'ye indirdi.

FAİZ İNDİRİMLERİ DEVAM EDECEK!

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamalar ile Merkez Bankası'nın bundan sonraki faiz politikasına dair önemli işaretler vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin yeni ekonomi modeli ile uygun olacak şekilde faiz indirimlerine devam edilerek yıl sonunda tek haneli politika faizine ulaşılacağını söylemişti. Merkez Bankası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu söylemine uygun olacak şekilde Ekim ayında da faiz indirimlerine devam etti. Yılın kalan aylarında da faiz indirimi yapılarak politika faizinin yüzde 9'a düşürülmesi bekleniyor. 

PİYASALARIN BEKLENTİSİ NEYDİ?

Merkez Bankası'nın faiz kararına dair piyasalarda bir sürpriz beklentisi yoktu. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları piyasaları yönlendirdi. Buna dair fiyatlamalar çok önceden yapıldı. Sürpriz bir gelişme olmamasından dolayı da piyasalarda faiz indirimine dair sert tepkiler gelmesi beklenmiyor. Faiz kararı küçük çaplı tepkilere neden olabilecek ama bir süre sonra fiyatlamaların eski haline dönmesi mümkün olabilecek? 

POLİTİKA FAİZİNİN İNDİRİLMESİ KREDİ FAİZLERİNİ ETKİLEYECEK Mİ?

Merkez Bankası'nın politika faizi ile kredi faizleri arasında doğrudan bir ilişki bulunmuyor. Özel bankalar şu ana kadar yapılan faiz indirimlerini kredi faizlerine yansıtmadılar. Kamu bankaları ise bazı kredi ürünlerinde Merkez Bankası'nın politika faizine uygun seviyelerde geri çektiler. Ancak bu durum tüm kredi faizlerine yansıtılmadı. Kamu bankaları politika faizinin çok üzerinde faiz oranları ile bireysel kredi kullandırmaya devam ediyorlar.