Merkez Bankası şapkadan tavşan çıkartacak, dolar tepetaklak olacak! 18 TL alarmı sonrası Süper Bono hamlesi ile 7 liralık düşüş beklentisi

Dolar kurunda bir kere daha Aralık senaryosu mu devreye girecek? Ekonomistlerin dolar yorumları yakından takip edilirken Turhan Bozkurt dolar kurunun 18 TL barajını geçmesi durumunda yaşanacakları açıkladı. Merkez Bankası dolara müdahale edecek mi, eder mi?

Türkiye saati ile bu akşam 21:00'de ilan edilecek olan FED faiz kararı öncesinde piyasalarda büyük dalgalanma yaşanıyor. Amerika Merkez Bankası FED Başkanı Powell tarafından açıklanacak olan kritik karar öncesi jumbo faiz beklentisi ile piyasalar büyük bir dalgalanma yaşarken ne yazık TL 'nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde değer kaybı artmıştı. 

Türkiye tıpkı Aralık ayında olduğu gibi dolar kurunda yaşanan sert yükseliş ile büyük bir şok dalgası yaşarken dolar kurunun bir kere daha 18 TL bandına doğru ilerlemesi ile gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası Temmuz toplantısını pas geçerek politika faiz oranını yüzde 14 seviyesinde sabit tutarken bugün FED'in yapacağı faiz artışı kararına göre piyasalar yön arayacak. 

FED JUMBO FAİZ ARTIRIMI KARARI ALIRSA NE OLUR, DOLAR VE TL NASIL ETKİLENİR?

FED'in bugün açıklayacağı faiz kararı için beklentiler en düşük 50 baz puan ve en yüksek 100 baz puan oranında faiz artırması yönünde oldu. Medyan beklenti FED'in 75 baz puan faiz artırımı yapacağı yönünde olsa da Amerika'da enflasyon verisinin 9,1 puanını görerek 43 senenin zirvesine tırmanması ile 100 baz puanlık jumbo faiz artışı kararı gelebileceği de belirtiliyor. FED'in 75 baz puan ve üzerinde yapacağı faiz artışı dolar endeksini dolayısı ile kuru güçlendirecek. 

Merkez Bankası şapkadan tavşan çıkartacak, dolar tepetaklak olacak! 18 TL alarmı sonrası Süper Bono hamlesi ile 7 liralık düşüş beklentisi

DOLAR VS TL! DOLAR 18 LİRAYI GEÇERSE MERKEZ BANKASI MÜDAHALE EDER Mİ, TL'YE DESTEK İÇİN SÜPER BONO ÇIKACAK MI?

Hatırlanacağı üzere benzer bir süreçten Türkiye Aralık ayında geçmiş, dolar kurunda yaşanan yükseliş ile 18,40 TL seviyesi görülerek dolar TL karşısında tarihi zirvesini görmüştü. Yaşanan yükselişin ardından kabine toplantısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kur Korumalı TL vadeli mevduat hesabı açıklanmış ve kur bir anda 6 TL birden değer kaybederek 12 TL bandına kadar çekilmişti. 

Ekonomist Turhan Bozkurt köşe yazısında dolar kurunun 18 TL seviyesini geçmesi durumunda Merkez Bankası'nın şapkasından tavşan çıkartarak "Dolar 18 TL üzerinde ralliye başlarsa çift koldan ismi konulmamış hamleler gelecek. Yurt dışından bavulla gelen dolarlar yine yüksek kurdan bozdurulacak. Sürprizin vaktini de mahiyetini de Ankara’da birkaç kişi biliyor" diyerek müdahale sinyali verdi. 

Bazı ekonomistler ise süper bono alarak anılan enflasyona endeksli mevduat hesabı açıklanabileceğini, böyle bir hamlenin dolar kurunda 7 liralık şok düşüş etkisi yaratabileceğini belirtiyorlar. 

NOT: Burada yer alan bilgiler ekonomistlerin değerlendirmelerinden derlenmiş olup, emlak365.com tarafından yatırım tavsiyesi verilmemiştir.