Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oluyor! Faiz kararı ne olacak, dolar kuru nasıl etkilenecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan 2023 dönemi faiz kararı bu hafta açıklanacak. Piyasanın faiz kararı beklentisi belli oldu. Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?
Merkez Bankası'nın faiz kararı belli oluyor! Faiz kararı ne olacak, dolar kuru nasıl etkilenecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Nisan 2023 dönemi için faiz kararı verilecek. Para Politikaları Kurulu (PPK) Perşembe günü Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu yönetiminde toplanacak ve kritik kararı alacak. Merkez Bankası’nın 14 Mayıs seçimlerinden önce alacağı son faiz kararının ne olacağı merak edilirken Bloomberg tarafından bir anket düzenlenerek piyasanın beklentileri belirlendi.

MERKEZ BANKASI’NIN FAİZ KARARI HAKKINDA PİYASA BEKLENTİLERİ

Yapılan ankete 17 kurumun katıldığı bildirildi. 27 Nisan’da yapılacak olan PPK toplantısında piyasa beklentilerine göre politika faizi yüzde 8,50’de sabit tutulacak ve herhangi bir faiz değişimine gidilmeyecek.

Bu anket döneminde sadece 10 kurum 2023 yıl sonuna yönelik tahminlerini aktarırken; maksimum beklenti yüzde 39, minimum beklenti ise yüzde 6,5 oldu. Medyan beklenti ise yüzde 27,6 seviyesinde gerçekleşti. Mart ayı anketinde 2023 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 24,5 seviyesindeydi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonunda faiz hakkında bir açıklama yaparak, “Biz iktidarda olduğumuz sürece faizler düşecek. ABD’de faizler artabilir, Avrupa’da faizler artabilir ama Türkiye’de faiz düşecek. Faiz ile beraber enflasyon da düşecek. Enflasyon meselesini de bu yıl sonuna kadar kontrol altına aldığımızı göreceksiniz. Gelecek yıl ise tamamen enflasyon sorununu çözmüş bir Türkiye olacak. Ne yüksek faiz ne de yüksek enflasyon kalmayacak.” demişti.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Merkez Bankası’nın faiz kararını ne zaman açıklayacağı merak ediliyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan planlamaya göre 27 Nisan Perşembe günü para Politikaları Kuru (PPK) toplanacak ve faiz kararını verecek. Bu faiz kararı Perşembe günü saat 14:00’da Merkez Bankası’nın web sayfası üzerinden kamuoyuna ilan edilecek.

FAİZ KARARI SONRASI DOLAR KURU YÜKSELİR Mİ?

Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararları bir süredir dolar kuru üzerinde herhangi bir etki yapmıyor. Mevcut uygulamada Türkiye’de eksi Reel faiz uygulaması yapılıyor. Faiz indirimi yapılsa dahi bu eksideki reel faiz devam edecek. Ondan dolayı dolar kurunun bu gelişmeden etkilenmesi pek olası olarak değerlendirilmiyor.