Merkez Bankası'nın Şubat ayı faiz kararı için Morgan Stanley'den sürpriz tahmin!

Dünyaca ünlü dev yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın Şubat ayı faiz kararına ilişkin beklentisini açıkladı. Morgan Stanley’in kıdemli ekonomistlerine göre Merkez Bankası faiz indirimi yapacak.
Merkez Bankası'nın Şubat ayı faiz kararı için Morgan Stanley'den sürpriz tahmin!

ABD’nin en büyük yatırım bankalarından olan Morgan Stanley tarafından Türkiye ekonomisine dair bir rapor yayınlandı. Yayınlanan bu raporda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Şubat 2023 döneminde faiz kararının ne olacağına dair bir tahminde bulunuldu. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) tarafından açıklanacak olan faiz kararına dair Morgan Stanley’in değerlendirmesi açıklandı.

SÜRPRİZ FAİZ İNDİRİMİ TAHMİNİ!

Morgan Stanley ekonomistleri Hande Küçük ile Alina Slyusarchuk tarafından yayımlanan raporda, “Merkez Bankası’nın gelecek hafta politika faizinde 100 baz puanlık bir indirim yapmasını ve faizleri yüzde 8’e çekmesini bekliyoruz. Ancak deprem felaketinden dolayı farklı seçenekler devreye girebilir. Acil afet yardımı için devlet bankalarının sağlayacağı desteklere ihtiyaç duyulacağı için 150 baz puanlık daha büyük bir faiz indirimi gündeme gelebilir. Bu olmazsa Mart ayı toplantısında ilave faiz indirimi seçeneği de masada olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

ENFLASYON ARTABİLİR

Yayımlanan raporda seçime giderken daha büyük bir mali teşvik ve daha gevşek bir para politikası uygulanmasının enflasyon yaratabileceğine dikkat çekildi. Makro politikalarda ise seçime giderken herhangi bir değişiklik beklenmediğinin altı çizildi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası’nın Şubat ayı faiz kararını ne zaman açıklayacağı çok merak ediliyor. Merkez Bankası tarafından yapılan takvim bilgilendirmesine göre Para Politikaları Kurulu (PPK) gelecek hafta yani 23 Şubat 2023 Perşembe günü toplanacak. PPK üyeleri Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun yönetiminde yeni faiz kararını alacaklar. Şubat ayı faiz kararı aynı gün saat 14:00’da Merkez Bankası’nın resmi web sayfası üzerinden kamuoyuna ilan edilecek. Olası bir faiz indiriminde piyasaların bu durumuna nasıl tepki verecekleri şimdiden merak edilmeye başlandı.