Milyonlarca EYT'liye SGK Başuzmanı müjdeyi verdi! Başvuru yapanlara para iadesi yapılacak

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası üzerinde çalışmalar tüm hızı ile devam ederken konu hakkında bir son dakika açıklaması da SGK başuzmanı İsa Karakaş tarafından yapıldı. Doğum ve askerlik borçlanması yapanlar para iadesi alabilecekler!
Milyonlarca EYT'liye SGK Başuzmanı müjdeyi verdi! Başvuru yapanlara para iadesi yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılan EYT açıklaması ile yeni gelişmeler yaşanırken emeklilik müjdesi bekleyen kişiler Aralık ayını beklemeye başlamıştı. Bakan Bilgin yaptığı açıklamasında EYT yasası için gerekli çalışmaları tamamlayarak dosyası hazırladıklarını duyurmuş, EYT kanun teklifini Aralık ayında meclise sunacaklarını duyurmuştu. 

Yapılan açıklama ile ilk işe giriş tarihi 1999 ve öncesi olan milyonlarca kişiyi emeklilik heyecanı sarmış, erken emeklilik için geri sayım başlamıştı. Süreçte bazı kişilere ise SGK tarafından para iadesi yapılacağı ortaya çıktı. Peki, SGK para iadesi nereden, nasıl alınır, para iadesinde başvuru şartları neler?

EYT YASA ÇIKARSA ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI YAPAN KİŞİLER PARA İADESİ ALACAK MI?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için geri sayım başlarken konu hakkında bir kritik açıklamada Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş tarafından yapıldı. İsa Karakaş youtube sayfası üzerinden yayımladığı videosunda "Askerlik, doğum ya da yurt dışı borçlanması yapan kişiler EYT yasası çıktığında bu hizmetlere ilişkin yaptıkları ödemelerin durumunu merak ediyorlar. EYT kanun teklifi ile emeklilik hakkını elde edemeyen ya da yeterli primi olan ve son ödemeler nedeni ile emekli aylığımız düşer endişesi olan kişiler var. 

Milyonlarca EYT'liye SGK Başuzmanı müjdeyi verdi! Başvuru yapanlara para iadesi yapılacak

İster askerlik borçlanması ister doğum borçlanması ister yurt dışı borçlanması ya da diğer tüm borçlar olsun. Eğer SGK size emekli maaşı bağlamadıysa hemen SGK'ya bir dilekçe yazarak bunların yeniden geri verilmesini, iade edilmesini isteyebilirsiniz. Bu konuda bir sınırlama ya da engel bulunmuyor. Ancak hemen şunu söyleyeyim diyelim 720 günlük bir doğum borçlanması yatırmıştınız sigortaya 500 günlük kısmın geri alınması mümkün değildir. Yani hepsinin alınması gerekir. Yani bu borçlanmanın tamamı iptal edilebilir. SGK üzerinden tek bir dilekçe yazarak para iadesi yapabilirsiniz. 

Milyonlarca EYT'liye SGK Başuzmanı müjdeyi verdi! Başvuru yapanlara para iadesi yapılacak

SGK'dan bu para geri alınmak istenirse SGK size faiz ödemez. Yani isterseniz 10 sene önce para yatırmış olun sadece ödediğiniz bu parayı geri alırsınız. Bu para için bir faiz işletilmesi söz konusu olamaz" diyerek borçlanma yaparak para ödeyen kişilerin ilk emeklilik maaşlarını almadan başvuru yapmaları durumunda ödedikleri parayı iade alacaklarını ancak faiz işletilmeden yatırılan ana paranın iade edileceğini söyledi.