Milyonlarca memur ve emekli 2023 maaş zammı için bu rakamı bekliyordu Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahmini duyuruldu

Milyonlarca memur ve emeklinin beklemiş olduğu 2023 maaş zammı için Merkez Bankası enflasyon tahminini duyurdu. 2022 yıl sonu enflayno tahmini beklentisi ile 2023 memur emekli maaşı zammı oranı yüzde kaç olacak?
Milyonlarca memur ve emekli 2023 maaş zammı için bu rakamı bekliyordu Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahmini duyuruldu

Emekliler ve memurlar 2023 maaş zammı için geri sayıma başlarken Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından bugüne kadar Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayına ilişkin resmi enflasyon rakamları açıklanmıştı. Son 4 aylık enflasyon toplamı belirlenirken gözler Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamlarına çevrilmişti. 

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş devam ederken Merkez Bankası tarafından beklenen beklenti anketi yayımlandı. Merkez Bankası beklenti anketi raporunda 2022 yıl sonu dolar kuru tahmini yanı sıra enflasyon beklentisi de ilan edilmiş oldu. Söz konusu rakam ile beraber memur ve emekli maaşı için önemli bir veri daha ilan edilmiş oldu. 

MERKEZ BANKASI 2022 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ NE KADAR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan TCMB beklenti anketi Kasım 2022 raporuna göre enflasyon tahmini açıklandı. TCBM enflasyon beklenti anketinde "Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,78 iken, bu anket döneminde yüzde 68,06 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 37,34 iken, bu anket döneminde yüzde 37,47 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 21,17 ve yüzde 20,76 olarak gerçekleşmiştir" denilerek 2022 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68,06 olarak ilan edildi. 

Milyonlarca memur ve emekli 2023 maaş zammı için bu rakamı bekliyordu Merkez Bankası 2022 yıl sonu enflasyon tahmini duyuruldu

2023 MEMUR MAAŞ ZAMMI ORANI VE EMEKLİYE OCAK ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLACAK?

Emeklilere ve memur maaşlarına yapılacak olan zam oranı için imzalanan toplu sözleşme ile belirlenen rakama ek olarak enflasyon zammı ilave ediliyor. Enflasyon rakamına ek olarak bu sene zam oranı olarak emekliye ve memura refah payı ilave edilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklama ile memur ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerinin sözünü vermişti. 

Merkez Bankası tarafından yapılan enflasyon anketi ile yıl sonu tahmini yüzde 68,06 oldu. Cumhurbaşkanı jesti ve refah payı eklemesi ile bu oranın artabileceği belirtilirken kesin zam oranı ise TÜİK tarafından ilan edilecek olan Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamına göre belirlenecek. Aralık ayında Kasım ayı enflasyonu, Aralık ayı enflasyonu ise Ocak ayının ilk haftasında açıklanacak. Kesin zam oranı Ocak ayının ilk haftasında belirlenmiş olacak.