Nisan 2023 ENAG enflasyonu açıklandı! ENAG'ın verilerine göre enflasyon yüzde kaç oldu?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan enflasyon rakamlarına alternatif olarak ENAG da enflasyon rakamları açıklıyor. ENAG’ın Nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu.
Nisan 2023 ENAG enflasyonu açıklandı! ENAG'ın verilerine göre enflasyon yüzde kaç oldu?

Türkiye’de bir süredir TÜİK’in açıklamış olduğu enflasyon oranları tartışma konusu ediliyor. Çok sayıda kişi TÜİK’in gerçek enflasyon rakamlarını açıklamadığını ve kasten enflasyon rakamlarının düşük gösterildiğini iddia ediyorlar. Bu eleştirileri yapanlar arasında yer alan bazı akademisyenler tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da her ay yaptıkları çalışmanın sonucunda ortaya çıkan enflasyon rakamlarını kamuoyu ile paylaşıyorlar. ENAG’ın Nisan ayı için de enflasyon açıklaması yapıldı ve rakamlar belli oldu.

ENAG ENFLASYONU AÇIKLANDI!

ENAG tarafından yapılan açıklama ile beraber Nisan ayına ait enflasyon rakamları belli oldu. Buna göre aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 4.86, son 12 aylık TÜFE ise yüzde 105,19 oldu. Ocak - Nisan dönemi enflasyonu ise yüzde 29,27 olarak açıklandı. Genellikle TÜİK’ten daha yüksek rakamlar açıklayan ENAG’ın yaptığı bu açıklama ile beraber TÜİK’in açıklayacağı rakamlara dair de bir tahminde bulunulabiliyor.

ENAG ENFLASYONU RESMİ Mİ?

ENAG tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının herhangi bir resmi niteliği bulunmuyor. Bu rakamların herhangi bir veriyi etkilemesi de mümkün değil. Sadece kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yapılan bu çalışmanın fikir vermek haricinde bir etkisi bulunmuyor. TÜİK’e yapılan enflasyon düşük gösteriliyor eleştirileri gibi ENAG’a da enflasyon yüksek gösteriliyor eleştirileri de yapılıyor. Ancak kamuoyunda hatırı sayılır bir çoğunluk ENAG’ın enflasyon rakamlarını güvenli olarak değerlendiriyor.

ENAG ENFLASYON ÖLÇÜMÜNÜ NASIL YAPIYOR?

ENAG tamamen akademisyenlerce kurulmuş bir sistem üzerinden fiyat ölçümlerini yapıyor. Kapsamlı bir şekilde fiyatlardaki değişiklikler takip edilerek sisteme giriliyor. Bu sistem içerisinden her ay enflasyon rakamı ortaya çıkıyor. TÜİK sistemi ile ENAG sistemi arasında bazı farklar olduğu söylense de akademik bir çalışma olan ENAG’ın daha kapsamlı bir çalışma yaptığı bildiriliyor.