O kişilerin maaşlarını devlet ödeyecek! Maaş hesaplama tutarları belli oldu!

İş yerlerin sigortalı olan kişilerin deprem nedeni ile çalışamamaları durumu nedeni ile yapılan açıklamaya göre maaşların devlet tarafından ödeneceği açıklandı.
O kişilerin maaşlarını devlet ödeyecek! Maaş hesaplama tutarları belli oldu!

Kahramanmaraş merkezli depremin yaşanmasının ardından afet bölgesi olarak ilan edilen illerde hayat neredeyse durma noktasına geldi. Bu nedenle de yıkılan binaların yanı sıra pek çok vatandaş çalışamayacak duruma geldi. İş yerlerinin yaşanan durum nedeni ile faaliyetlerini durdurması nedeni ile pek çok sigortalı çalışan da çalışamamaya başladı. 

11 ilde 3 ay süre ile ilan edilen OHAL nedeni ile de devlet tarafından alınan karar ile birlikte 3 ay süre ile maaşlarda değişikliğe gidileceği öğrenildi. Yapılacak olan bu değişiklikle kişilerin 3 ay süre ile ücretsiz izinde sayılacakları ifade edildi. Bu izin sürecinde de iş verenler tarafından ödenemeyecekler olan maaşların kişilerin mağdur duruma düşmemesi nedeni ile devlet tarafından ödeneceği ifade edildi. Şu anda 3 ay olarak kararlaştırılan bu sürenin ise Cumhurbaşkanlığı tarafından alınacak olan karar ile de uzatılabileceği öğrenildi. 

MAAŞLARI DEVLET ÖDEYECEK! 

Sabah'ta yer alan habere göre; daha önce de Pandemi döneminde yaşanan çalışamam durumunda işyerlerinin başvuru sonucunda alabildikleri kısa çalışma ödeneklerinin deprem bölgeleri için de artık geçerli olabileceği öğrenildi. Herhangi bir şekilde inceleme sürecine gerek kalmadan kabul edilecek olan kısa çalışma ödenekleri için ödemelerin artık devlet tarafından karşılanacağı ifade edildi. 

Olağanüstü bir durum olarak kabul edilen deprem felaketinde kişilerin mağdur olmamaları için ödenecek olan bu tutarların yalnızca, işverenlerin endi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler de zorlayıcı sebeplerden kaynaklı olarak yapacakları başvuru sonucunda verildiği öğrenildi. 

MAAŞ TUTARLARI BELLİ OLDU! 

Devlet tarafından verilecek olan bu maaşların ne kadar olacağı da merak konusu olmuşken yapılan açıklamalara göre kısa çalışma ödeneceklerinin ve Genel Sağlık Sigortalarının afet bölgesi kabul edilen ve OHAL ilan edilen bölgelerde işçilerin brüt maaşlarının yüzde 60'ları kadar ödenecekleri ifade edildi. Bu tutarlarının üst sınırları olarak ise asgari ücretin yüzde 150'sinin kabul edileceği öğrenildi. Kısa çalışma ödeneklerinin yapılan hesaplamalara göre ödenecek olan tutarları şu şekildeydi;

  • 10.008 TL 6.004,80 TL
  • 13.000 TL 7.800,00 TL
  • 15.000 TL 9.000,00 TL
  • 20.000 TL 12.000,00 TL
  • 25.000 TL 15.000,00 TL
  • 30.000 TL 15.012,00 TL
  • 35.000 TL 15.012,00 TL

ŞARTLAR NELERDİR? 

Alınabilecek olan maaşlar için herhangi bir şartın bulunup bulunmayacağı da en çok merak edilenler arasında yer alırken yapılan açıklamalarda başvuru şartları şu şekildeydi; 

  • 20 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması
  • Son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması

Tüm bunların yanı sıra da yukarıda verilen şartları sağlayamayan ve kısa çalışma ödeneği alamayacak olan deprem bölgesinde bulunan kişiler için ücretsiz izin desteğinin verileceği öğrenildi. Yine OHAL süreci kapsamında kişilere ücretsiz izin verilerek her ay belirli miktarda maddi destek sağlanacak.